Šport > Zimski športi
19 ogledov

Toplo vreme ogroža jubilejno ''Lisičko''

zlata lisica tina maze 2013 Saša Despot
Mariborsko Pohorje bo 1. in 2. februarja gostilo jubilejno, 50. Zlato lisico. Tekma bo zadnji pokazatelj forme alpskih smučark pred olimpijskimi igrami v Sočiju, ki se začnejo en teden zatem. Čeprav na Pohorju trenutno še ni snega, prireditelji ne obupujejo.


Kot je po ponedeljkovi redni seji organizacijskega odbora povedal tiskovni predstavnik Zlate lisice Uroš Mencinger, se s toplim podnebjem trenutno spopadajo malodane vsa evropska smučišča, tista nižje ležeča pa še posebno. Maribor tu ni nobena izjema. Če je Zagreb moral tekmovanje konec tedna odpovedati in ga prestaviti v Bormio, v štajerski prestolnici o rezervnih scenarijih še ne razmišljajo. Za prihodnje dni je napovedana ohladitev, temperature pod ničlo pa bi omogočale zasneževanje.

"Pregled snega imamo 23. januarja, normalno pripravljamo vse, čeprav je vremenska napoved slaba. Glede na prejšnje izkušnje, ko je bila napoved prav tako slaba, smo potem imeli popolno tekmo. Težko je verjeti, da bi bila vsa zima brez snega in mraza. Do takrat pa bo treba veliko postoriti. Zaenkrat ne paničarimo, vse obrobne dejavnosti tečejo normalno, proračun, ki je takšen kot prejšnja leta, torej 1,1 milijona evrov, je zagotovljen, pogovori s pokrovitelji so v polnem teku. O rezervnem scenariju ni bilo govora, kot veste, ima tudi Kranjska Gora pomanjkanje snega, časa za pripravo proge imamo še dovolj, topovi so pripravljeni," je dejal Mencinger.

Zlata lisica praznuje pol stoletja

Lisička bo letos praznovala 50 let, zato bo še toliko bolj slovesno obarvana. "Imamo poseben odbor, ki se ukvarja z jubilejem, medtem ko standardni odbor pripravlja vse v zvezi s tekmo. Finančna konstrukcija je zagotovljena, pokrovitelji so ostali, z nekaterimi pogovori še potekajo, saj so bili zdaj prazniki, nekaj je že dogovorjeno, vsaj večina mednarodnih prek marketinške agencije, ki velja za več let. Vemo, da je finančni položaj težek, a glede na dolgoletna sodelovanja računamo, da za jubilej ne bo težav," je dodal Mencinger.

Topovi so pripravljeni, čakajo le vreme

Panike zaenkrat ni, tudi v zadnjih letih so imeli pohorski delavci obilico težav s pomanjkanjem snega, a je vsaj lani mraz "stisnil" v pravem času, Zlata lisica pa je zasijala v vsej svoji lepoti. "Trenutno ne moremo reči nič o tem, kakšno temperaturo čakamo, pasti mora pod ničlo. Ko se bo obrnilo vreme, bodo tudi padavine. Topovi so pripravljeni. Poleti nas je obiskal športni direktor Fisa za ženski svetovni pokal Atle Skaardal, dogovorili smo se, da bomo šli letos z veleslalomom na klasično progo, torej gledano navzgor ves čas po desni strani. Ker je tekma zadnja pred olimpijskimi igrami, mora biti čim bolj selektivna, torej malo bolj klasično zahtevna veleslalomska. Tudi tam so že postavljeni topovi," je zaključil Mencinger.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.