Šport > Zimski športi
80486 ogledov

"Trener me je tepel po glavi, dokler nisem krvavel"

Sorin Iulian Pitea Profimedia
Škandal, ki je zapečatil kariero obetavnega smučarskega skakalca.

Sorin Iulian Pitea je nekoč veljal za enega najboljših mladih smučarskih skakalcev na svetu, a se je njegova kariera po seriji slabih rezultatov med tekmovalno elito končala še pred dopolnjenim 21 letom starosti.

Mladi Romun je športno pot sklenil le nekaj mesecev po tem, ko so v javnosti zaokrožile šokantne podrobnosti o fizičnem nasilju s strani takratnega glavnega trenerja romunske reprezentance Florina Spulberja.

"Preveč sem jedel. Ko je Spulber izvedel za to, me je začel tepsti. Toliko časa me je udarjal po glavi, da sem začel krvaveti. Njegov napad je ustavil šele Eduard Torok (reprezentančni kolega op. a.), ki je pritekel v sobo in pričel kričati," je o incidentu, ki se je zgodil novembra 2015 med pripravami v Kranju, v intervjuju za Skijumping.pl spregovoril Pitea.

 | Avtor: Twitter Twitter
Romunska smučarska zveza je uspela dogodek pomesti pod preprogo, Pitea pa je o njem javno spregovoril šele tri leta kasneje, ko sta bila s Torokom črtana s seznama nastopajočih na novoletni turneje sezone 2017/2018. Skakalca sta za odpoved izvedela šele, ko sta bila že na prizorišču v Garmisch-Partenkirchnu. Na zvezi so takrat pojasnili, da je bila odpoved posledica slabih rezultatov v Engelbergu, kjer sta "za 30 do 40 metrov zgrešila zastavljeni cilj." Skakalca se s tem nista strinjala, kar je vodilo v medijsko obračunavanje med sprtima stranema. Pitea je le nekaj mesecev kasneje končal svojo kariero.

"Trener je bil od nekdaj prepričan, da imam preveč kilogramov. Ker sem tisti dan preveč jedel, me je udaril v obraz. Priznal sem, da sem jedel skupaj z njegovim sinom, ki je tudi smučarski skakalec. Priznanje ga je še bolj razjezilo in dejal mi je, naj njegovega sina ne vpletam v to. Večkrat me je udaril v obraz, nato pa sem z glavo zadel v rob. Ko je Eduard poskušal vstopiti v sobo, je vpil tudi nanj. Verjetno je takrat spoznal, kaj je storil. Eduard me je kasneje večkrat fotografiral, vendar se tega ne spomnim. Obaz mi je zalila kri," je razkril Romun.

Pitea je leta 2011 zmagal na mladinski tekmi pokala FIS v Hinterzartnu in se takrat uveljavil kot veliki up romunskih smučarskih skokov. Na tisti tekmi je 33. mesto osvojil Norvežan Marius Lindvik, aktualni svetovni prvak v smučarskih poletih in dobitnik zlatega olimpijskega odličja v Pekingu.

Dve leti kasneje je Romun slavil še na domači tekmi pokala FIS v Rasnovu, leta 2014 pa je nastopili na olimpijskih igrah v Sočiju ter dočakal prvo priložnost v svetovnem pokalu, kjer pa ni dosegel vidnejšega rezultata.

"Kot otrok sem čutil veliko strast do smučarskih skokih, toda v meni se je nekaj zlomilo. Moje življenje je šlo v napačno smer. Po koncu kariere sem tekmoval v resničnostnem šovu Survivor, kjer sem dvakrat osvojil drugo mesto. S tem sem postal prepoznaven v domovini. Delal sem tudi kot televizijski voditelj. Želel sem postati novinar, vendar sem hrepenel po adrenalinu. Zato se ukvarjam z motokrosom, skačem z padalom in jaham konje. Preden sem postal prepoznaven, sem težko shajal. Razmišljal sem, da bi vozil taksi, ukvarjal sem se konjerejo in se preživljal kot natakar."

"V mladosti sem bil povsem predan smučarskim skokom. Pomenili so mi vse na svetu. Imel sem zelo velike sanje, želel sem postati eden najboljših seh časov, toda sistem dela mi ni bil naklonjen. Bilo je težko, a z božjo pomočjo sem našel svojo pot. Ukvarjam se tudi s kriptovalutami in sem eden najuspešnejših Romunov na tem področju."

"S smučarskimi skoki nisem več povezan. Sremljam mlade talente v Romuniji, toda naš sistem ni dober. Imam prijatelje med trenerji in skakalci. Če bi dobil drugo priložnost, bi poskušal predvsem izboljšati svoj odnos. Osredotočenost in mentalna moč sta ključna. Zadnjič sem skočil leta 2018. To poglavje je zame zaprto, vendar lahko še vedno dokažem, da je romunski sistem slab. Čeprav sem neaktiven že več let, se lahko vrnem in postanem najboljši romunski skakalec. Potreboval bi šest do dvanajst mesecev. To vsekakor ni dobro," je prepričan 24-letnik.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.