Šport > Zimski športi
64800 ogledov

Trener skakalcev razkriva šokantno zakulisje: "To je cena molka"

smučarski skakalec Epa Simbolična fotografija
Priznani trener smučarskih skokov ne sme razkriti podrobnosti sodelovanja s kitajskimi skakalci.

Finec Mika Kojonkoski velja za enega najbolj spoštovanih strokovnakov iz sveta smučarskih skokov. V trenerski karieri je bil zaslužen za številne uspehe avstrijskih in norveških skakalcev, ki so mu odprli pot do novega in zelo zahtevnega izziva. 

Kojonkoski je leta 2018 prevzel kitajsko skakalno reprezentanco, katero naj bi kar se da dobro pripravil na domače olimpijske igre v Pekingu (2022). Projekt je potekal bolj ali manj po zastavljenih smernicah, ko je 57-letni strokovnjak lanskega oktobra nenadoma dobil odpoved s strani kitajskih delodajalcev.

Mika Kojonkoski | Avtor: Profimedia Profimedia

Finec je bil z ekipo ravno na poti v Slovenijo, kjer so nameravali oddlelati del priprav po koncu zadnje tekme poletne velike nagrade v Klingenthalu. Med potjo ga je presenetil telefonski klic, med katerim so mu nadrejeni pri kitajski smučarski zvezi sporočili, da je ostal brez službe.

To je bil eden najbolj šokantnih in nepričakovanih razhodov iz sveta smučarskih skokih v zadnjih letih, podrobnosti pa so še danes velika uganka.

Znano je le, da naj bi bil Kojonkoski preveč popustljiv do svojih varovancev, medtem ko drugih informacij o tem, kaj je videl in doživel na Kitajskem, ne sme razkriti.

skakalec skoki skakalnica | Avtor: Profimedia Simbolična fotografija Profimedia
Pogajanja med finskim strokovnjakom in kitajskimi šefi so se vlekla več mesecev, s poravnavo pa je moral Kojonkoski pristati tudi na zelo specifične zahteve nekdanjih delodajalcev. "Pogovori so potekali vse do konca lanskega leta. Obe strani sta se zavezali, da bomo poskušali vzdrževati premirje," je pojasnil.

To pomeni, da je Finec od Kitajcev dobil določeno finančno odškodnino, ob tem pa se je zavezal, da javnosti ne bo razkrival podrobnosti sodelovanja. "To je cena molka. V javnosti ne smem nikogar prikazati v slabi luči," je pojasnil 57-letnik.

Če bo Kojonkoski, ki sicer pravi, da je z razpletom pogajanj zadovoljen, prekršil svoj del dogovora, bo moral denar vrniti. 

Komentarjev 1
  • Pepe007 07:33 27.januar 2022.

    V tem primeru pa Kitajci najbrž računajo na zahodna sodišča, da jim bodo pomagala v primeru kršitve pogodbe :)

Sorodne novice