Šport > Zimski športi
103840 ogledov

Šampion smučarskih skokov razkril velike težave z alkoholom

Janne Ahonen Epa
"Upam, da je bilo tokrat resnično zadnjič," je o svojih težavah z alkoholom spregovoril največji smučarski skakalec v zgodovini, ki ni nikoli osvojil posamične medalje na Olimpijskih igrah.

Legendarni smučarski skakalec Janne Ahonen je glavna športna tema na Finskem zadnjih dni, potem ko se je iz ljubezni do športa po štirih letih (svojega drugega) pokoja pojavil na državnem prvenstvu v Lahtiju ter dosegel kar tretje mesto in s tem znova dokazal, v kakšni krizi so finski smučarski skoki.

Janne Ahonen | Avtor: Epa Epa

Ahonen se je tako znova znašel v središču pozornosti, v soboto pa se je skupaj z nekdanjim hokejistom Markom Jantunenom kot gost pojavil v oddaji Yle Sports Studia, ki je govorila o težavah z uporabo opojnih substanc ter drugih škodljivih stvari med športniki.

44-letni Ahonen je tako sploh prvič v življenju odprto spregovoril o svojih težavah z alkoholom, za katerimi je trpel tekom svoje kariere. Prav tako je odkrito priznal, da je zdravljeni alkoholik.

Janne Ahonen | Avtor: Profimedia Profimedia

"Sem zdravljeni alkoholik, ki se prebijava iz dneva v dan. Leta 2013 sem se samostojno odločil, da preneham s pitjem. Prepoznal sem, da je vse ušlo izpod kontrole. Čeprav so drugi malce pritiskali name, sem se na koncu sam odločil, da je dovolj, obenem pa se nisem počutil, da pri tem potrebujem kakšno pomoč," je svoje težave z alkoholom razkril ledeni Finec.

Razložil je, da je brez kapljice alkohola zdržal skoraj osem let, preden je spet začel piti. Priznal je, da v tem času ni nikoli iskal kakšne pomoči in da se ni zdravil proti alkoholizmu.

Janne Ahonen | Avtor: Profimedia Profimedia

"Lansko pomlad pa se mi je zgodilo, da se je pločevinka rahlo odprla. Mislil sem si, da ne more biti hudega, če jo spijem do konca. Kaj pa je to nekaj piva s prijatelji, tudi če si rahlo pijan, to ni še nič. Mislil sem, da sem zrel, moder ter da sem se že naučil svoje. Da ne more biti nič hudega. Nato pa sem bil kmalu v enakem stanju, kot pred osmimi leti. Prav nič ni bilo drugače."

"Takrat sem šele poznal, da ni nič narobe, če si nekoliko bolj ponižen, in zato sem poiskal pomoč. In vse od takrat sem deležen pomoči. Trenutno se trezen prebijam iz dneva v dan. Upam, da je bilo tokrat resnično zadnjič," je pojasnil Ahonen, za katerega se je govorilo, da rad pregloboko pogleda v kozarec, že tekom njegove kariere, nekaj podobnega pa je dal naslutiti tudi v svoji nedavni biografiji. Tokrat pa je prvič tudi povsem odkrito spregovoril o svojih težavah.

Janne Ahonen | Avtor: Epa Epa

Za legendarnim Fincem je sicer kljub očitno mnogim osebnim težavam izjemna kariera, saj je dvakrat zapored zmagal skupni seštevek Svetovnega pokala in je rekorder Novoletne turneje s petimi skupnimi zmagami, prav tako pa ima tudi dva posamična naslova svetovnega prvaka. Tekom svoje kariere je zbral 36 zmag in je kar 108-krat stal na stopničkah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice