Šport > Zimski športi
833 ogledov

Vrača se eden največjih vseh časov

janne ahonen Epa Ahonen bo reševal finsko čast.
V svetovni pokal se vrača nekdanji serijski osvajalec novoletne turneje.

Finski smučarski skakalec Janne Ahonen, petkratni zmagovalec novoletne turneje, se vrača v karavano svetovnega pokala. Štiridesetletni Ahonen bo nastopil na poletih v Bad Mitterndorfu ta konec tedna, kjer bo edini Finec med nastopajočimi.

Ahonenovi reprezentančni kolegi Ville Larinto, Andreas Alamommo in Lauri Asikainen bodo v tem času nastopili na celinskem pokalu v Bischofshofnu. Ahonen je eden najuspešnejših smučarskih skakalcev vseh časov, v tej sezoni pa mu ne gre.

Doslej najboljši izid v tej olimpijski sezoni beleži iz Kuusama, kjer je bil 34. Udeležil se je treh tekem in ostal brez osvojene točke. Nazadnje je nastopil 10. decembra v Titisee-Neustadtu, kjer je bil 45.

janne ahonen | Avtor: EPA Ahonen je v karieri dobil 36 tekem za svetovni pokal in osvojil dva velika kristalna globusa. EPA

Ahonen je v svoji karieri dobil 36 tekem za svetovni pokal, več od njega so jih zbrali le Gregor Schlierenzauer (53), Matti Nykänen (46) in Adam Malysz (39). Finski veteran ima 108 uvrstitev na zmagovalni oder in dva velika kristalna globusa (2004, 2005).

Nastopil je na 410 tekmah svetovnega pokala, njegov osebni rekord pa znaša 233,5 metra (Planica). Ahonen je edini skakalec, ki se lahko pohvali s petimi lovorikami na novoletni turneji (1999, 2003, 2005, 2006, 2008).

Ahonen smučarski skoki Engelberg | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice