Šport > Zimski športi
16980 ogledov

Ne boste verjeli, kaj bo odslej počel legendarni skakalec

janne ahonen Epa
Dvakratni zmagovalec svetovnega pokala v smučarskih skokih je obrnil nov list.

Eden najboljših smučarskih skakalcev vseh časov Janne Ahonen zapušča finsko reprezentanco v nordijski kombinaciji, v kateri je bil zadnji dve leti zadolžen za razvoj in optimizacijo opreme.

Odločitev za korenito spremembo življenjskega sloga je v glavi 44-letnega skakalnega velikana zorela več mesecev, zdaj pa se je dokončno odločil, da se bo posvetil svoji drugi strasti - avtomobilom.

Ahonen smučarski skoki Engelberg | Avtor: EPA EPA
"Preživel sem lepe trenutke, ki so mi dali veliko zadovoljstva, a v življenju pridejočas, ko mora človek gledati nase. O tem sem premleval celo pomlad. Zavedam se, da moj odhod ni najboljša novica za ekipo, še posebej pred začetkom olimpijske sezone. Odločitev ni bila lahka, saj sem delo opravljal s srcem," je povedal šampion.

Ahonen je petkratni dobitnik zlatega orla, osvajalec dveh velikih kristalnih globusov in zmagovalec 36 tekem za svetovni pokal, kar pa glede na nedonosnost smučarskih skokov v primerjavi z nekaterimi drugimi športnimi panogami še ne zagotavlja finančne preskrbljenosti. Prav pomanjkanje finančnih sredstev je na koncu botrovalo menjavi poklica.

"Začenjam službo prodajalca avtodomov. Od nekdaj so me zanimala motorna vozila in gradnja. Avtodomi so kombinacija obojega," je povedal Finec, ki ostaja povezan z zimskimi športi, saj bo še naprej opravljal vlogo strokovnega komentatorja.

Glavni trener finskih kombinatorcev Petter Kukkonen pravi, da je odločitev legendarnega rojaka razumljiva. "Redna služba ob strokovnem komentiraju je prava odločitev zanj. Tudi jaz bi na njegovem mestu ravnal enako, ker naša finančna realnost je pač takšna, kot je. Situacija seveda ni idealna, a v življenju je tako, da se ena vrata zaprejo, druga pa odprejo. Verjamem, da bomo našli ustrezno rešitev za olimpijsko sezono," je prepričan Kukkonen.

Janne Ahonen | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 1
  • Avatar skeptik
    skeptik 09:20 04.junij 2021.

    In zakaj ne bi verjeli? Saj ne bo izdeloval medplanetarnih raket.... Buksli

Sorodne novice