Šport > Zimski športi
642 ogledov

Fabjan: Vedno me je nekdo s strani porival stran

Vesna Fabjan, smučarski tek Saša Despot
Slovenska smučarska tekačica se je oddaljila od neprijetnih dogodkov na olimpijskih igrah v Pyeongchangu.

Vesna Fabjan, slovenska smučarska tekačica, dobitnika brona na olimpijskih igrah v Sočiju in nosilka slovenske zastave na odprtju iger v Pyeongchangu, motivirana pričakuje novo sezono. V njej bo imela veliko možnosti za dokazovanje, saj bo v svetovnem pokalu na sporedu kar deset sprintov v drsalni tehniki, kar je njena specialnost.

Neprijetne dogodke iz Južne Koreje, kjer je bila nosilka zastave, nato pa ni nastopila niti v eni disciplini, je že pozabila, kot sama pravi niti ni bilo tako hudo, kot je bilo prikazano v medijih.

"Mislim, da je bilo vse to medijsko prenapihnjeno. Bile so stvari, ki se ne bi smele dogajati oziroma bi morale biti prej jasne," je povedala Fabjanova. "Razumljivo je, da sem na to opozarjala. Ni pa bilo nekega pretiranega razočaranja. Na vse sem že pozabila, ne vem, zakaj bi bi imela na to sploh kakšne spomine. Precej raje se spominjam Sočija," je dodala 33-letnica, ki pa vseeno priznava, da ji je veliko bolj všeč dejstvo, da je glavni trener postal Nejc Brodar in da nekdanji šef Italijan Stefano Saracco skrbi le še za Anamarijo Lampič, s katero se je odlično ujel.

vesna fabjan | Avtor: Epa Epa

"Nisem maščevalen tip človeka, nimam nič proti Stefanu, jaz razmišljam le o svojih cilj in poskušam vse, da jih dosežem. V zadnjih dveh sezonah je bilo to praktično nemogoče, ker me je vedno nekdo s strani porival stran. Glavo sem imela napolnjeno s polno drugimi stvarmi, tako pa uspešno ne moreš tekmovati. Zato si želim predvsem mirno in čisto glavo, le z njo lahko dosežem dobre rezultate. Zaenkrat je vse v redu in upam, da bo tako tudi ostalo," je z odnosi v reprezentanci zadovoljna Gorenjka, ki so jo zaenkrat v pripravljalnem obdobju obšle tudi zdravstvene težave, teh je bilo v zadnjih letih kar nekaj.

Ali bo to njena zadnja sezona, še ne zna povedati. "Ne gledam dosti naprej, grem iz sezone v sezono. Letos bo glavni cilj svetovno prvenstvo, v svetovnem pokalu bo deset sprintov drsalni tehniki, kar se ni zgodilo že deset let. Povsem sem osredotočena na to sezono, o ničemer drugem trenutno ne razmišljam," se še ne spogleduje s slovesom ena od junakinj olimpijske zime 2014.

Želi si, da bi bila najboljši formi na svetovnem prvenstvu v Seefeldu, kar pa ne pomeni, da je druge tekme kaj dosti manj zanimajo. Zaveda se, da če hoče biti prave v pravem času, se mora tudi za druge tekme pripraviti, kar se da dobro.

"Nisem maščevalen tip človeka, nimam nič proti Stefanu, jaz razmišljam le o svojih cilj in poskušam vse, da jih dosežem. V zadnjih dveh sezonah je bilo to praktično nemogoče, ker me je vedno nekdo s strani porival stran. Glavo sem imela napolnjeno s polno drugimi stvarmi, tako pa uspešno ne moreš tekmovati. "

Vesna Fabjan

"Ko enkrat res pride glavna tekma, moraš biti pripravljen, priprave pa potekajo vse leto. Tekme, kot so svetovno prvenstvo prinašajo velik pritisk, zato je treba vsako tekmo svetovnega pokala izkoristiti kot mentalni trening. Jaz si za sezono predvsem želim, da se bi na čim več tekmah vse poklopilo, od servisa smuči, vremena, počutja, ogromno stvari je, ki vplivajo na rezultat, tako da upam, da bo čim večkrat vse potekalo po mojem okusu," je svoje želje opisala tekačica iz Spodnje Besnice, ki bo še vedno sodelovala tudi z nekdanjim glavnim trenerjem Markom Gracerjem.

"V grobem bom vztrajala po svojem sistemu treninga, vseeno pa bo nekaj sprememb in korekcij, ki so zagotovo dobrodošle, zdaj se precej boljše počutim. Zdaj bi zagotovo vsi radi slišali, da smo super trenirali, da smo vse teste od lani izboljšali, da bomo napadli vrh," je dejala.

A kot opozarja, je za napovedi še prezgodaj. "Res smo dobro izkoristili snežni tunel v Planici, garali smo na rolkah, kolesu, pri teku in pri drugih rečeh, ki so pomembne za vzdržljivost. Žal še nismo bili na ledeniku v Dachsteinu, kjer je trenutno zaradi toplega poletja zelo nevarno, zato smo morali potovanje tja prestaviti. Upamo, da se bodo razmere izboljšale, da bomo odpotovali v naslednjih dneh. Najbolj pa se veselimo treninga v Skandinaviji, saj tam vemo, da so tekme že povsem blizu," je zaključila Fabjanova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.