Šport > Zimski športi
32676 ogledov

Velika afera že na uvodni tekmi, zvezdnica v solzah: "Nisem goljufala"

Ragnhild Mowinckel Profimedia
Uvodna tekma nove sezone alpskega smučanja se je sprevrgla v veliko razočaranje za Norvežanko Ragnhild Mowinckel.

Norveška alpska smučarka Ragnhild Mowinckel je ostala brez uvrstitve na ledeniški uverturi v Söldnu, potem ko so na njenih smučeh odkrili delce odslej prepovedanega fluora.

Norvežanka, lani peta smučarka sveta in tretja superveleslalomistka sezone, je sicer postavila šesti čas prve vožnje veleslaloma, ki ga je kasneje dobila Švicarka Lara Gut-Behrami, po pregledu tekmovalne opreme pa so jo diskvalificirali. 

S tem je eno mesto pridobila tudi edina slovenska predstavnica v finalu Ana Bucik, ki je tekmo sklenila na 11. mestu, s čimer je zabeležila svojo najboljšo veleslalomsko uvrstitev v Söldnu.

Ana Bucik Veleslalom (Ž) Šport Ana Bucik še nikoli tako visoko v Söldnu

Zaplet z Norvežankino opremo je prerasel v afero, potem ko se je izkazalo, da je serviser smuči pripravil na identičen način kot pred dvema dnevoma, ko Fisova merilna naprava ni zaznala nobenih nepravilnosti. Zaradi nenavadnih okoliščin diskvalifikacije so se že pojavili dvomi v zanesljivost meritev in strahovi pred morebitno sabotažo. 

"Povsem možno je, da nekdo smuči poškropi s flurom," je opozorila zmagovalka uvodne tekme Gut-Behramijeva. "Verjetno bi bilo najbolje, če bi serviserji spali s smučmi," je dodala.

Goggia Šok Šport Goggia si ni želela takšnega uvoda v sezono

"Pojavil se je sum, da naprava ne reagira samo na fluor. Možno pa je tudi, da so bile smuči kontaminirane. To bo treba urediti, sicer bo potreben ponoven premislek glede testiranja," pa je opozoril športni direktor avstrijske reprezentance Herbert Mandl.

Direktor ženskega dela svetovnega pokaka Peter Gerdol je v odzivu na pomisleke dejal, da je bila prisotnost fluora v primeru Ragnhild Mowinckel nedvoumna in da je naprava sledove zaznala na več mestih. "To je bila edina smuča z visoko vrednostjo, ki je močno presegala mejni prag, zato žirija ni imela druge možnosti, kot da smučarko diskvalificira," je pojasnil Gerdol.

Žan Kranjec Kranjec razočaral Šport Po 47. tekmovalcu odpovedali veleslalom v Söldnu, to je razlog

V norveškem taboru so nad potekom dogodkov ogorčeni. "Nima po datkov o meritvah, vem pa, so bile vrednosti čez mejo, že s tem je avtomatično 'oplela'. Tukaj je prišlo do napake," je povedal športni direktor na norveški zvezi Claus Ryste. "To je nesprejemljivo. Stvari bo treba spraviti pod nadzor," je dodal.

Tudi trener ženske norveške reprezentance Atle Skårdal ne razume, kako je do tega prišlo. "Zdi se nam zelo nepošteno, saj smo prepričani, da smo se pripravili v skladu s pravili. Trenutno tavamo v temi. Ne vem, kaj je šlo narobe," je dejal.

ragnhild mowinckel | Avtor: Epa Epa
Norveška smučarka je bila ob diskvalifikaciji tako pretresena, da so jo premagale solze. "Nisem poskušala goljufati, prepričana sem, da je prišlo do napake. Žirija pravi, da so bile vrednosti tako visoke, da jih nisem mogla pobrati po naključju, ampak potemtakem je moral nekdo premazati smuči," je povedala.

"Ragnhild je nedolžna žrtev," je komentiral Skårdal in dodal: "Počuti se stigmatizirano, čeprav ni ničesar kriva. Nihče iz naše ekipe si ne želi goljufati."

Tudi Claus Ryste je poudaril, da športnica preživlja težke čase. "Ragnhild je povsem na tleh. Boji se, kaj bodo govorili ljudje. Sporočam ji, da je nihče ne sumi goljufanja. Kljub temu je ona tista, ki nosi posledice. Tudi njenemu serviserju ni lahko."

Z rojakinjo je sočustvovala tudi moštvena kolegica Maria Tviberg. "To je grozno in zelo žalostno. Ugotoviti moramo, kaj se je zgodilo. Upam, da gre za veliko napako. Nihče ne bi tega storil namerno," je prepričana.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Abc 22:25 04.november 2023.

    Test ne dela potrjeno iz strani mocnih ekip,ki imajo kupljene testerje. Izvajal se bo doping na smucah to je potrjeno. Srivni dogovor z podjetjem voskov,da bi se uporabljali samo njihovi produkti, kajti njihov kemik je vidni clan v Fisi. Norvezanka ...prikaži več ni kriva vendar je zrtev za dokaz da test deluje. Vodje tekmovanj pa samo delajo kot jim Fis narekuje tako je v vseh disciplinah. Zalostno

  • Abc 22:19 04.november 2023.

    Žal to je bilo za pricakovat. Dokazano je iz strani močnih servisnih ekip,da test ne deluje.Vendar Fis je tako ponosen,da ne bo odstopil od tega in priznal napako glede flora. V to zgodbo je vpletena eno najbolj znano podjetje za ...prikaži več izdelavo smucarskih voskov, ki je vrsto let bilo najmocnejse vendar so jo drugi proizvajalci prehiteli. Njihov kemik je vidni član Fise in tihi dogovori potekajo,da bi imeli edini pravico in uporabo samo njihovih voskov na vseh tekmah v svetovnem pokalu.

  • DasAuto 11:26 31.oktober 2023.

    parc ferme za smučke, pa naj bo fis odgovoren...