Šport > Zimski športi
4448 ogledov

Velika sprememba pri najboljšem slovenskem smukaču

boštjan kline EPA
Boštjan Kline se je po neuspešni sezoni odločil za spremembo.

Slovenski alpski smučar Boštjan Kline bo v poolimpijsko sezono, katere vrhunec bo februarsko svetovno prvenstvo v Aareju, vstopil z novo tekmovalno opremo. Sedemindvajsetletni Mariborčan se je odločil za menjavo proizvajalca smuči. Hkrati s smučmi bo zamenjal tudi proizvajalca smučarskih čevljev.

Smuči švicarskega Stöcklija, s katerimi si je v Kvitfjellu lanskega februarja priboril prvo zmago v svetovnem pokalu, bo Štajerec zamenjal za italijansko Nordico. Z menjavo smuči bo izvrsten slovenski smukač zamenjal tudi proizvajalca čevljev. Namesto smučarskih čevljev Head bo Kline v novi sezoni nosil smuči prav tako italijanskega proizvajalca Nordica.

"Stöckliju sem že povedal, da bom menjal smuči. Z Nordico sicer še nisem podpisal pogodbe, smo še v postopku dogovarjanj. Pričakujem, da bo šlo vse gladko in da bom podpisal. Za zdaj so bili pri Nordici zelo pošteni, profesionalni, jim zaupam," je dejal Kline, ki je zadovoljen, da z menjavo opremljevalca ne bo menjal serviserja.

"Serviser bo ostal isti kot doslej, torej Rok Javor, ki ga tudi še čaka podpis nove pogodbe," je dodal Štajerec o menjavi švicarskega opremljevalca, s katerim so zmagovali Andrej Jerman, Tina Maze in Ilka Štuhec.

Mariborčan se je samo nasmehnil ob vprašanju, ali menjava materialov in čevljev pomeni, da je našel vzrok za ponesrečeno olimpijsko sezono, ki se je za Klineta razpletla v nasprotju s pričakovanji in željami. "S Stöcklijem sem že našel stare občutke med in po minuli sezoni. V Aareju sem preizkušal nove smuči, ki jih je pripravil Stöckli, ki so šle v pravo smer," je še na državnem prvenstvu na Krvavcu razmišljal Kline. A se je nato vseeno odločil za spremembo.

Boštjan Kline | Avtor: EPA EPA
"Imel sem možnost za menjavo in preizkus nove opreme. Odločitev je padla 10. aprila, po državnem prvenstvu in testiranju v Reiteralmu. Od 15. do 20. aprila pa sem v Söldnu na trening testu preizkušal in se navajal na nov material," je še dejal. "Nekaj me vleče na Nordico, mogoče samo želja, mogoče kaj več, bomo videli. Imel sem simpatijo že od prej. Nočem še reči, da je to to, sem se pa na Nordici dobro počutil. Lahko mi bodo nudili dobro podporo pri smučeh in čevljih ter servis," je o razlogih za menjavo spregovoril Kline.

O tem, ali bo na novem materialu lahko lažje našel stare občutke, pa je dejal: "Za minulo sezono ne morem reči, da sem 'izgubil občutke'. Bolj je šlo za to, da se nisem pravilno lotil posameznih tekem. Te občutke sem imel že s Stöcklijem, z Nordico pa bom šele videl, nisem še dosti smučal na novih smučeh, moral se bom še navaditi. Nikoli ne veš z gotovostjo. Lahko, da bo slabo ali dobro. Bomo videli."

Po prvomajskih praznikih bodo člani smukaške ekipe znova šli na sneg, nato pa bo sledil aktiven dopust, konec maja pa daljši sklop moštvenih kondicijskih priprav. "Takšen je načrt, bomo videli, ali bo uresničeno. Ekipe se morajo še postaviti in program potrditi," je še dodal.

Kline je v sezoni 2016/17 na smuku v Kvitfjellu prvič okusil, kakšni so občutki na najvišji stopnički zmagovalnega odra v svetovnem pokalu, v minuli olimpijski sezoni 2017/18 pa je sledil rezultatski padec. Sezone v svoji paradni disciplini smuku ni končal v prvi trideseterici najboljših, zato se je po koncu sezone znašel med tekmovalci, ki nujno potrebujejo Fis točke za čim boljšo startno številko v novi sezoni. Je pa sezono končal zdrav in se je udeležil državnega prvenstva na Krvavcu, ki ga je lani izpustil zaradi bolečin v kolenu.

"Čistih zaključkov še nismo potegnili. Verjetno je šlo za skupek vsega, tehnike, taktike, priprave, vse skupaj potem da celoto, ki je ali je ni. Je bilo dosti stvari, iz katerih sem se veliko naučil tudi ob neuspehih, slabših vožnjah, to lahko nesem naprej," je razloge za slabšo sezono od pričakovanj na državnem prvenstvu iskal Kline. Čeprav so med sezono pojavile težave z materialom, pa krivde za rezultatski padec ni neposredno valil na opremo: "Mogoče je moj problem, da sem se preveč pravilno smučal. Dodati moram hitrost, ki te pripelje do pravega časa."

Mayer Boštjan Kline Jansrud smuk Kvitfjell | Avtor: EPA EPA
"Težko rečem, kaj je bilo drugače sezono prej. Enako razmišljam. V bistvu sem naredil vse enako na startu, pripravo, dobro sem se počutil, tudi tehnično, na smučeh, tako da res ne vem. Material je bil tudi konkurenčen, so bile določene malenkosti, ki bi jih lahko odpravili, ampak ni šlo za razlike v sekundah, ampak bolj za stotinke. Težko rečem. Mogoče tehnika, da sem se preveč pravilno lotil in ni bilo tiste prave hitrosti. To bom iskal in na tem bomo delali," je razmišljal o razlogih.

"Vse je bilo dobro tudi v psihološkem smislu, tudi po neuspehih sem bil na startu dober, sem se v redu počutil. Prvi dve tretjini sezone ni bilo najboljše, nato pa so sledile olimpijske igre in deseto mesto na superveleslalomu, kar je bil najboljši rezultat v sezoni. Vseeno sem se na koncu znal dvigniti, v glavi sem bil dober. Ni bilo zdaj, da bi me povsem poklapalo, nisem imel takšnega občutka, mogoče, ne vem, podzavestno. Sem borbal, garbal, delal tisto, kar vem, da mi prinaša dobre vožnje in v tej smeri sem šel naprej, pa tudi naprej bom sledil svoji poti," ga po neuspešni sezoni ni prevzelo malodušje.

Komentarjev 3
  • Bostjan Rakovec 18:55 24.april 2018.

    Se ena napaka, najboljsi slovenski smukac: zakaj ze?!

  • Bostjan Rakovec 18:54 24.april 2018.

    A to pmen, da ce bo letos tud zanc, da bo nehu smucat in bo mulcm prepustu priloznost? Bedarija, cas bi bil da bi razhajkal smucarsko zvezo in vse t.i. strokovne stabe po panogah in zacel zadevo gradit od temeljev. ...prikaži več Predolgo casa gospoda ze steguje svoje rilce po koritu. Pol pa za ostale reveze nic ne ostane. Smucarska zveza je leglo neznanja in zastonjkarjev. Poglejte kaj se dogaja v skokih. Kaksne reference pa ma ta Jasnic? Nic od nic. Naj vsaj povedo ce mu je uspelo kaksno solo koncat.

  • porko2 13:47 24.april 2018.

    Ma kaj ste pri tem Žurnalu res nepismeni, ali nimate za lektorja. "Namesto smučarskih čevljev Head bo Kline v novi sezoni nosil smuči prav tako italijanskega proizvajalca Nordica."