Šport > Zimski športi
1813 ogledov

Veliki slovenski adut razkril, kakšno je stanje po težavah s hrbtom

zlati orel novoletna turneja Epa
Slovenski skakalci na novoletno turnejo z željo po skokih iz Engelberga.

Slovenska reprezentanca v smučarskih skokih je predstavila cilje za novoletno turnejo, ki se bo s kvalifikacijami v Oberstdorfu začela čez dva dni. V slovenskem taboru si želijo enega skakalca med deseterico, po besedah glavnega trenerja Roberta Hrgote pa se na štiri skakalnice odpravljajo s podobno miselnostjo, kot so šli tudi v Engelberg.

Hrgota bo v nedeljo zjutraj na turnejo peljal Anžeta Laniška, Petra Prevca, Bora Pavlovčiča, Žigo Jelarja, Ceneta Prevca in Domna Prevca, kot je pojasnil, so glavni cilj konstantni skoki ter tudi nadaljevanje in nadgradnja ravni iz Engelberga.

"Tople vode ne bomo odkrivali," je na današnji spletni novinarski konferenci dejal Hrgota. Ta se je v Švici veselil predvsem skokov državnega prvaka Anžeta Laniška, ki je bil tretji in četrti. V zadnjem obdobju je imel slednji nekaj težav s hrbtom, a teh ni več.

anže lanišek | Avtor: Profimedia Profimedia

"Hrbet je v redu, tako da ne pričakujem težav," je najprej pojasnil Lanišek in se dotaknil same turneje: "Lotil se je bom kot vsako tekmo. Skok za skokom, dan za dnem. Potem pa bomo videli, kaj bo to prineslo. Kar zadovoljen sem z zadnjimi skoki, kar je lepa popotnica za naprej. Upam, da bo tudi šlo tako naprej in da bom mogoče še kaj dodal."

Najizkušenejši v izbrani vrsti Peter Prevc pravi, da si želi, da bi pokazal kaj več kot doslej v sezoni. "Tekme pa bodo pokazale, kaj je realno. Delal bom vse, da bom čim boljši. Doslej se je najbolje izšlo, ko sem šel od skoka do skoka. Vsak dan je treba pokazati dobre skoke. Tudi kvalifikacije so pomembne, saj če dobro skočiš, greš z boljšimi občutki na tekmo," je dejal Prevc.

Bor Pavlovčič je priznal, da je težko iskati nek preskok. "Če hočeš preveč, se lahko kaj podre. Želim si konstantnost, mogoče pa se bo še kaj 'poklopilo' na turneji. Grem pa samozavestno na te tekme," je poudaril Pavlovčič.

Bor Pavlovčič Planica SP v poletih | Avtor: Epa Epa

Žiga Jelar je izpustil nekaj zadnjih tekem, tudi DP v Planici in tekmi v Engelbergu. "Na DP nisem nastopil, ker sem imel svoj program. S štabom smo se odločili, da je najbolje, da v miru izpeljemo treninge," je Jelar najprej pojasnil odsotnost z omenjenih tekem, glede same turneje štirih skakalnic pa dodal: "Če bo kakšna rezultatska eksplozija, bo super. Ampak predvsem grem uživat. Upam, da bo nasmešek pogost. Ne vidim težav zaradi odsotnosti s tekmovanj, ti dnevi so prav prišli za trening, spočil sem glavo in grem lahko z napolnjenimi baterijami bolj sproščeno na tekme."

Cene Prevc, ki je z desetim mestom v Engelbergu prišel do svojega dosežka sezone, pravi, da je njegov cilj predvsem to, da vsaj ohrani raven iz Engelberga, Domen Prevc pa je dodal, da je v zadnjih dneh skrbel predvsem za sproščenost in spočitost. Načrtuje, da bo turnejo začel na primerni ravni.

Cene Prevc | Avtor: Epa Epa

Skupno zmago na 69. turneji bo branil Poljak Dawid Kubacki. Ta je lani postal tretji Poljak po Adamu Malyszu (2001) in Kamilu Stochu (2016, 2017), ki mu je uspela skupna zmaga na tradicionalno prvem, letos pa drugem skakalnem vrhuncu sezone.

Slovenski skakalci so lani izpolnili glavni cilj strokovnega štaba, ki je začrtal enega skakalca med najboljšo osmerico. Lani je takšen dosežek uspel kar dvema, saj je Domen Prevc 68. turnejo končal na sedmem mestu, Peter Prevc pa na osmem.

Za glavnega favorita letos pa velja Norvežan Halvor Egner Granerud, ki je v svetovnem pokalu nanizal pet zaporednih zmag.

Prva tekma bo 29. decembra v Oberstdorfu, sledili pa bodo še Garmisch-Partenkirchen (1. januarja 2021), Innsbruck (3.) in Bischofshofen (6.).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice