Šport > Zimski športi
400 ogledov

Veter odpihnil moški veleslalom

ledenik Rettenbach epa Cesta na ledenik Rettenbach je zaradi močnega vetra zaprta.
Danes brez smučarske tekme v avstrijskem Söldnu.

Prireditelji uvodne tekme svetovnega pokala alpskih smučarjev na ledeniku Rettenbach nad Söldnom so bili prisiljeni odpovedati prvi moški veleslalom v sezoni. Razlog za odpoved je močan veter, katerega hitrost je na meteorološki postaji Pitztaler na nadmorski višini 3000 m v bližini ledenika Rettenbach v sunkih znašala celo 120 km na uro.

Napoved zelo močnega vetra na avstrijskem Tirolskem se je uresničila, tako da so veleslalomisti ostali brez ledeniške premiere. Tekmovalna žirija se je z upoštevanjem varnosti udeležencev tekme in navijačev odločila za odpoved tekme. Tekme ne bodo nadomestili, kar pomeni, da bodo imeli alpski smučarji en veleslalom manj v sezoni 2017/18. Na koledarju svetovnega pokala tako ostane sedem klasičnih moških veleslalomov (Beaver Creek, Val d'Isere, Alta Badia, Adelboden, Garmisch-Partenkirchen, Kranjska Gora in finalni v Aareju).

Od leta 1993, ko so prvič izpeljali veleslaloma v Söldnu, se je vreme trikrat vpletlo v organizacijo tekmovanja. Leta 2006 so odpovedali tako ženski kot moški veleslalom zaradi pretoplega vremena, leta 2010 so žensko tekmo izpeljali, drugo vožnjo moškega veleslaloma pa je preprečila gosta megla.

Naslednji moški veleslalom, torej prvi v sezoni, bo na sporedu šele 3. decembra v ameriškem Beaver Creeku, pred tem bodo sezono odprli tekmovalci v hitrih disciplinah s smukoma in superveleslalomoma v Lake Louisu in Beaver Creeku. Naslednji preizkušnji na sporedu svetovnega pokala sta slaloma, moški in ženski, 11. in 12. novembra v Leviju.

Tina Robnik Začetek sezone Šport Robnikova do uvrstitve kariere

"Danes zjutraj smo imeli sestanek s tekmovalno žirijo, organizacijskim komitejem in lokalno skupnostjo, na katerem smo preverili razmere na ledeniku. Sprva smo načrtovali, da bomo še malce počakali, če se bodo razmere izboljšale, vendar pa veter ni popustil, najnovejši vremenski podatki so celo pokazali, da se je veter okrepil, kar pomeni, da bi lahko bila ogrožena varnost ljudi. Varnost je na prvem mestu, zato nam ni preostalo nič drugega, kot da smo tekmo odpovedali," je dejal direktor moškega svetovnega pokala Markus Waldner.

Odpoved moškega veleslaloma je voda na mlin lastniku rekordnih šestih zaporednih velikih kristalnih globusov, Avstrijcu Marcelu Hirscherju, ki je prvi dan priprav staknil poškodbo gležnja in se je odločil, da bo uvodno tekmo izpustil. Po odpovedi söldenske preizkušnje Hirscherjevi izzivalci za skupno zmago niso v prednosti. Lani je v Söldnu zmago slavil Francoz Alexis Pinturault, Hirscher je bil drugi, Nemec Felix Neureuther tretji, četrto mesto pa je zasedel Slovenec Žan Kranjec.

Na startu danes odpovedane preizkušnje je bilo 83 tekmovalcev, med njimi tudi dva Slovenca, Kranjec in Štefan Hadalin, ki tako kot ostali člani karavane nista dobila odgovora o pripravljenosti in veleslalomski formi.

ilka štuhec Spet nasmejana Šport Kirurg razkril, kdaj se Ilka lahko vrne na sneg
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.