Šport > Zimski športi
30169 ogledov

Vlada strmoglavila legendarnega Jelka Grosa

Jelko Gros Saša Despot
Franci Petek bo zamenjal Jelka Grosa na mestu direktorja Zavoda za šport RS Planica.

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji dala soglasje k imenovanju Francija Petka za vršilca dolžnosti direktorja Zavoda za šport RS Planica. Petka je vlada je na funkcijo imenovala za največ eno leto oziroma do 1. julija 2021. Petek s tem zapušča tudi mesto direktorja na Smučarski zvezi Slovenije.

Franci Petek | Avtor: Twitter Franci Petek. Twitter

Ena najpomembnejših nalog za Petka bo sodelovanje Zavoda Planica pri pripravi svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju leta 2023 v dolini pod Poncami, s projektom pa je v zdajšnji vlogi izredno dobro seznanjen.

Jelko Gros je zavod vodil vse od ustanovitve junija 2009, svet zavoda pa mu je mandat podaljšal tudi v začetku junija. Nov mandat bi moral nastopiti s 1. julijem, a vlada tega ni potrdila.

miran tepeš jelko gros | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Tik pred praznikom je nato zamenjala tri člane v svetu zavoda. Predsednika Bora Štrumblja, Draga Banovića in Klemna Žiberta so zamenjali vršilka dolžnosti generalne direktorice direktorata za šport na resornem Mojca Doupona, Bogdan Janša in Ignac Polajnar.

"Z veliko odgovornostjo sprejemam mesto, ki je tako zelo pomembno za slovenski šport. Športu sem zavezan že celo življenje, šport čutim in posebej sem zavezan tudi Nordijskemu centru v Planici," je za STA povedal Petek, nekdanji svetovni prvak v smučarskih skokih, ki je ta mesec praznoval 49. rojstni dan.

Franci Petek želi fantom pomagati, tudi z denarnimi kaznimi. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kot pravi, ga čaka velik izziv. "Jelko Gros je s svojo ekipo naredil velik posel, vodil tudi obnovo nordijskega centra v Planici in pomagal pri organizaciji velikih tekmovanj. Zame bo vsekakor prvi izziv, da se dobro delo nadaljuje, seveda pa bomo skušali zadeve tudi nadgraditi, a za podrobnosti se moram najprej temeljito seznaniti z zadevo," je še dejal Petek.

Med argumenti, ki govorijo za njegovo imenovanje, so zanesljivo, da zelo dobro pozna smučarske skoke in center v Planici, obenem pa je v vseh podrobnostih seznanjen s pripravami na svetovno prvenstvo 2023 in sodelavci v projektu.

Popolnoma nepričakovano je novica o neimenovanju že prejšnji teden doletela Jelka Grosa. "Bil sem potrjen s strani vseh organov in seveda presenečen. Danes je šlo le še za nadaljevanje," je za STA povedal Gros.

Jelko Gros | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ta pravi, da razlogov za razrešitev ne pozna. "V življenju nisem bil v nobeni stranki, zato politika ne bi smela biti razlog. Verjel sem, da sem tukaj zaradi stroke. V Planici smo naredili velik moderen nordijski center, na zavod smo pripeljali nove projekte in vse do letošnje koronakrize poslovali z dobičkom, zato je odločitev vlade presenetila tudi mene."

Kot pravi, je bilo delo v 11 letih v Planici izredno naporno, a zaradi izjemne ekipe tudi dobro opravljeno. "Če bi poznal vse investicije in obseg obnove centra, ne vem, če bi se pred 11 leti res odločil za to funkcijo. A sodeloval sem z izredno ekipo. Zaenkrat ostajam na zavodu, o tem, kaj pa bom počel v prihodnje, pa bom moral resno razmisliti," je še dejal 59-letni Gros, ki se je pred tem proslavil tudi v vlogi selektorja slovenskih skakalcev v času, ko je dvakrat skupni seštevek svetovnega pokala osvojil Primož Peterka.

Kot pravi Gros, so tudi v naslednjih letih v Planici na vrsti veliki izzivi, tudi SP v nordijskem smučanju, eden največjih dogodkov v Sloveniji vseh časov.

 
Komentarjev 19
  • Žurnalček 10:42 01.julij 2020.

    FRANCI PETEK , kako te ni sram !!!!!!!!

  • gregor4 10:57 30.junij 2020.

    Spet ena od Slovenskih sramot. Zakaj že? Mislim, da je Jelko Gros preveč pošten in gospodaren in ni dovolil, da bi se v Planici kradlo. Mislim, da je vrhunski strokovnjak, ki je Planinci in skokom doprinesel ogromno dobrega v letih ...prikaži večtih njegovega kadrovanja. Tudi odličen sokomentator pri skokih. Hvala Jelko. Zdaj pa uničiti, kar so drugi leta gradili. BANDA LOPOVSKA

  • Gandi123 10:42 30.junij 2020.

    Jelko pravi, da nikoli ni bil v nobeni stranki in da mu ni jasno zakaj je moral oditi. Ravno zato, ker ni v stranki SDS je moral oditi, važna je pripadnost stranki, ne stroka, znanje, uspešnost... Kdor ni naš, je ...prikaži več proti nam!!! geslo sds-ovc ev

Sorodne novice