Slovenija
2421 ogledov

Kadrovanje, ki je razburilo opozicijo in zaposlene

Anton Travner policija.si
Travner na čelo Nacionalnega preiskovalnega urada postavil Ivana Lambergerja. V opoziciji se sprašujejo, kakšen je v resnici razlog za to potezo.

Vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije Anton Travner je danes s položaja direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) razrešil Darka Muženiča. Za v. d. direktorja preiskovalnega urada je imenoval Igorja Lambergerja, so v sporočilu za javnost navedli na spletni strani policije.

Kot so na policiji spomnili v sporočilu za javnost, lahko generalni direktor policije na podlagi zakona o organiziranosti in delu v policiji in zakona o javnih uslužbencih direktorja NPU razreši s položaja v enem letu od nastopa funkcije ali od imenovanja uradnika na položaj, ne glede na razloge, ki so našteti v tem zakonu.

Brez soglasja, sodelavci poslali protestno pismo

Muženič se sicer z razrešitvijo ni strinjal in ni želel dati soglasja, da ga odstavijo brez razloga, so poročali na 24 ur. Z razrešitvijo se niso strinjali niti njegovi sodelavci na NPU, ki so napisali protestno pismo:


"Zaposleni na Nacionalnem preiskovalnem uradu izražamo javni protest proti pravkar objavljeni razrešitvi direktorja Darka Muženiča. Nacionalni preiskovalni urad je specializirana kriminalistična preiskovalna enota, ustanovljena za posebne primere odkrivanja in preiskovanja zahtevnih kaznivih dejanj, ki je in mora delovati zakonito, strokovno ter neodvisno od katere koli politične opcije. Darko Muženič je od nastopa svojega mandata kot direktor svoje delo opravljal strokovno in profesionalno, zato njegovo razrešitev štejemo kot nedopustno, saj je izven zakonskih razlogov, ki jih določa veljavna zakonodaja. Ocenjujemo, da vsakršno razreševanje vodilnih delavcev policije, ki presega ustaljene zakonske in strokovno argumentirane razloge, zbuja sum političnega vmešavanja v delo strokovnega organa, ki na dolgi rok prispeva k razgradnji struktur varnosti ter učinkovitega preiskovanja najzahtevnejših oblik kriminalitete v RS."


S hitro menjavo se ne strinjajo tudi v opoziciji, Šarec je namignil, da so direktorja zamenjali, ker želijo ustaviti preiskave.

Miha Kordiš iz Levice pa je cinično dejal, da je "stranka Janeza Janše zopet ugotovila, da ni nič kriva" in dodal, da si želijo s tovrstnim kadrovanjem obvladovati celotno vertikalo, da "pod preprogo pometejo kriminalno preteklost in sedanjost". Po njegovih besedah jih bo težko poklicati na odgovornost potom zakona, dodal je še, da nas "očitno lahko reši le še državljanska nepokorščina".

"V zadnjih desetletjih smo si kot država želeli zgraditi stebre, neodvisne od politike. Tega smo se različne vlade kolikor toliko držale," je pojasnil Matjaž Nemec iz vrst stranke SD. Po njegovem mnenju pa naj bi zdaj SDS skušal spisati drugačno resnico in prekriti "tisto, kar bi lahko razgalilo vlado". 

Kot je dodal, politika ne more nadzorovati sama sebe. "Kje so potem meje? Podpornike in člane koalicije sprašujem, kje so meje delovanja predsednika vlade in njegove pristojnosti, da se ne bomo zbudili v drugi republiki?"

Opozicijski poslanci si obenem želijo, da bi vlada preklicala ustanovitev svoje preiskovalne komisije in jim dovolila, da ustanovijo svojo ter temeljito raziščejo domnevno sporne prakse nabave zaščitne opreme.

Jerca Korče je k pomoči pozvala še bivše koalicijske partnerice: "Računamo na dve stranki v sedanji koaliciji, da dokažeta, da nista postali del vladajoče stranke in da temelji, na katerih je bila SMC ustanovljena, ne postanejo zgolj slab spomin nekaterih članov stranke."

Kdo je Igor Lamberger?

Na policiji so navedli, da je bil Lamberger od leta 2002 do leta 2005 vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije, nato pa je med letoma 2005 in 2014 delal kot predavatelj na Višji policijski šoli, predaval pa je tudi na Fakulteti za varnostne vede. Med letoma 2014 in 2019 je delal kot namestnik predsednika Komisije za preprečevanje korupcije, do imenovanja za v. d. direktorja NPU pa je bil zaposlen v službi generalnega direktorja policije na Generalni policijski upravi.

Muženič je premeščen v vodstvo policije. NPU, ki deluje znotraj uprave kriminalistične policije, je vodil od junija 2019. Muženič je zunanji in notranji javnosti znan po svoji strokovnosti in suvereni politiki vodenja, so v sporočilu za javnost navedli na policiji.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Avatar Leon
    Leon 20:20 06.maj 2020.

    Janša si je kupil policijo ! Sedaj lahko počne kot je že nekoč z MORIS želel državni udar. Kakšen bo naslednji korak mora odločiti ljudstvo .

  • McClain 19:26 06.maj 2020.

    Ja normalno. v SD so verjetno pricakovali, da bo Janša za svetovalca vzel Serepentinška in Židana, vsakega na eno stran.

  • Solton 17:05 06.maj 2020.

    bravo vlada, tako je treba...globinsko čiščenje...