Avto
2609 ogledov

Policija: tarča bodo kolesarji

kolo Saša Despot
Skoraj tri četrtine kolesarjev še vedno krši prometna pravila.

Če zamenjate avto za kolo, še ne pomeni, da vam ni treba upoštevati cestnoprometnih pravil in za svoje vedenje tudi odgovarjati - kazensko ali denarno. Prav tako se je treba zavedati, da so kolesarji med bolj ranljivimi udeleženci v prometu.

slovenija 01.07.2011 policija, policijska patrulja, kontrola, radar, ustavljanje Slovenija Kolesarji in mopedisti, pozor: Pravila so drugačna, kot ste mislili!

Kolesarjenje je zdravo za telo, okolju prijazna in prijetna aktivnost – a naj bo tudi varno! Kolesarjev je na cestah v zadnjih letih vse več, tudi zaradi bolj milih zim, po novem pa tudi zaradi covid-19, ki je marsikoga prisilil, da avtobus ali vlak zamenja za kolo. Na AVP bodo zato v sodelovanju s Policijo v maju izvajala tudi nadzor nad kršitvami kolesarjev in tudi kršitvami drugih udeležencev do kolesarjev.

Policija uniforma policist | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Neprilagojena hitrost letos najpogostejši vzrok za prometne nesreče med kolesarji

Najbolj pogost vzrok za prometne nesreče, ki so jih povzročili kolesarji v letošnjem letu, je neprilagojena hitrost, saj je v kar 42 % botrovala nastanku prometne nesreče. Pri prometnih nesrečah s hudimi telesnimi poškodbami ali smrtjo je delež še višji, saj je neprilagojena hitrost vzrok za kar 57 % takšnih nesreč. To pomeni, da kolesarji v teh primerih niso vozili nad določeno omejitvijo, ampak da hitrosti vožnje niso prilagodili svojim sposobnostim, razmeram v prometu, vremenu ali cestišču.

Na AVP predvsem kolesarje opozarjajo, da tudi uporaba mobilnega telefona in slušalk vplivata na zaznavanje okolice in prometa, zaradi česar se stopnjuje tveganje za nastanek prometne nesreče. Tudi na Policiji opozarjajo, da je v teh dneh pričakovati več kršitev prometnih pravil, kar lahko privede tudi do slabše prometne varnosti. Policisti bodo med 4. in 31. majem z večjo intenzivnostjo izvajali nadzor v cestnem prometu. Pozornost bodo usmerili na kršitve kolesarjev in na kršitve drugih udeležencev do kolesarjev. Poudarek nadzora bo predvsem na najpogostejših kršitvah oz. vzrokih prometnih nesreč kolesarjev; vožnje kolesarjev v napačno smer, upoštevanje prometne signalizacije (predvsem upoštevanje rdeče luči na semaforju), psihofizično stanje kolesarjev, prevoz otrok na kolesu in uporaba kolesarskih čelad, vožnja po pločnikih, nepravilna in tesna prehitevanja kolesarjev ter neupoštevanje pravil o prednosti.

kolo kolesar | Avtor: Profimedia Profimedia

Objestna vožnja Avto To je o voznikih BMW-jev pokazala študija

Policisti kolesarje opozarjajo, da upoštevajo prometna pravila in pozivajo na strpnost med udeleženci. Ker so poškodbe glave ene pogostejših poškodb v prometnih nesrečah, se priporoča uporaba kolesarske čelade za vse kolesarje. Ugotovitve namreč kažejo, da skoraj tri četrtine kolesarjev še vedno krši prometna pravila.

Šola vožnje Predlog AVP Avto Zaradi korone AVP predlaga revolucijo pri učenju vožnje

Opazovanje kolesarjev, ki so ga pred tremi leti izvedli na Agenciji za varnost prometa, je namreč pokazalo, da skoraj tri četrtine kolesarjev krši prometna pravila, resnejše prekrške napravi pa približno 25 % kolesarjev. Med najpogostejšimi kršitvami so neustrezno prečkanje cestišča, vožnja v nasprotni smeri ter vožnja v rdečo luč na semaforju, tudi ogrožanje pešcev z vožnjo po pločniku ter uporaba mobilnega telefona med vožnjo kolesa.

Letos boljše stanje varnosti kolesarjev

V prvem letošnjem kvartalu sicer na AVP beležijo boljše stanje varnosti kolesarjev. Do vključno 23. aprila so bili kolesarji udeleženi v 191 prometnih nesrečah, kar je 22 % manj kot v lanskem primerjalnem obdobju. Zmanjšanje beležimo tudi pri hudo telesno poškodovanih, ki jih je bilo letos 26,  lani pa 42 (-38 %) in pri lažje telesno poškodovanih, ki jih je bilo letos 135, lani pa 165 (-18 %). Tudi število umrlih je v letošnjem letu manjše, saj sta letos umrla dva kolesarja, v lanskem primerljivem obdobju pa štirje. Letos je 16 od 26 hudo telesno poškodovanih kolesarjev v prometni nesreči uporabljalo zaščitno čelado (62 %), pri umrlih kolesarjih jo je en kolesar uporabljal, drugi pa ne. Od skupaj 191 prometnih nesreč so jih kolesarji sami povzročili 123 oziroma 64 %. Od dveh umrlih kolesarjev je bil en povzročitelj prometne nesreče, drugi pa ne. Od 26 hudo telesno poškodovanih jih je več kot tri četrtine (20 kolesarjev, oziroma 77 %) samih povzročilo prometno nesrečo.

kolesar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

parkirišče Parkiranje Avto Vozniki, od ponedeljka v Ljubljani spremembe!

Vožnja kolesa pod vplivom alkohola in uporaba mobilnega telefona

V prvih treh mesecih letošnjega leta so policisti pri kolesarjih ugotovili 899 kršitev oz. za 11 % manj kot v lanskem primerjalnem obdobju, ko je bilo kršitev 1007. Med najpogostejšimi kršitvami so neuporaba luči (180 oziroma 20%), nepravilna stran oziroma smer vožnje (176 oziroma 20%), uporaba mobilnega telefona (139 oziroma 15%) ter vožnja pod vplivom alkohola (120 oziroma 13 %).

Komentarjev 15
  • pesnik51 13:19 05.maj 2020.

    to vsekakor nima veze s strahom vlade pred vedno večjim številom kolesarjev a ne?

  • Avatar Leon
    Leon 12:27 05.maj 2020.

    https://www.policija.si/index.php/component/content/article/156/801-varno-na-kolo

  • Avatar right
    right 11:29 05.maj 2020.

    upam, da tudi tisti rdeči brezposelneži in kvazi umetniki, ki živijo na račun države in izsiljujejo vlado in se predrkavajo okoli parlamenta.