Slovenija
1088 ogledov

Stojnšek posvaril mlade pred pošiljanjem golih fotografij

Otroci na internetu
Na policiji beležijo porast nasilja v družinah, po drugi strani pa manj kršitev javnega reda in miru.

Vinko Stojnšek iz Oddelka za mladoletniško kriminaliteto Uprave kriminalistične Policije je na današnji tiskovni konferenci vlade poudaril, da doživljamo porast kaznivih dejanj nasilja v družini. "Odkar se izvajajo ukrepi, je policija obravnavala 177 kaznivih dejanj nasilja v družini, kar je približno 20 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju," je pojasnil. Trend se je po njegovih besedah nakazal že v januarju in februarju, v začetku izvajanja ukrepov je nekoliko upadel, a se je zdaj povečal za 20 %. Dinamika izvrševanja nasilja v družini ostaja podobna: beležijo fizično, psihično in ekonomsko nasilje, še vedno so najpogosteje žrtve ženske, kazniva dejanja pa izvajajo partnerji, bivši zakonci ipd.

Nasilje v družini Slovenija Nasilneži zdaj žrtve še lažje izolirajo od okolice

So pa v času ukrepov zabeležili nižje število kršitev s področja zakona o varstvu javnega reda in miru, prav tako se je znižalo število izrečenih ukrepov prepovedi približevanja.

Stojnšek je opozoril še na zlorabe na internetu: "Življenje mladih se je preselilo na elektronske naprave - uporabljajo jih za izobraževanje, komunikacijo med seboj in podobno. Mladi pogrešajo stik s sovrstniki, zato prihaja do posredovanja večjega števila podatkov in fotografij. A mladi se morajo zavedati, da ko pritisnejo tipko 'pošlji', nimajo več nadzora nad vsebino."

Zato je posvaril pred pošiljanjem fotografij, na katerih so goli, oziroma pošiljanja fotografij golih delov telesa. "Takšnega gradiva naj se ne pošilja. Policija pa nemoteno izvaja svojo dejavnost, še vedno bomo pomagali in zaščitili vse žrtve ter poslali sporočilo tistim, ki izvajajo nasilje," je zaključil.

Tudi uradni govorec vlade, Jelko Kacin, je poudaril, da mora biti naš pristop do nasilja enak kot do virusa: brez tolerance. "Hvala pa tudi mladostnikom, ki prenašajo svoje starše v tem težkem času. V tistih časih, kot se sam spomnim, je še posebej hudo," se je pošalil. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice