Šport > Zimski športi
3746 ogledov

Vonnova na startu moškega smuka?

Lindsey Vonn
Ameriška smučarska šampionka Lindsey Vonn se že dalj časa želi v smuku na tekmovalni ravni pomeriti skupaj z moškimi v "smukaški bitki med spoloma".

Doslej je vse ostalo na ravni neuresničene želje. A to bi se lahko že kmalu spremenilo. Ameriška zveza za alpsko smučanje in deskanje (USSA) je napovedala vložitev uradne prošnje, da bi Lindsey Vonn lahko tekmovala z moškimi.

Krovna nacionalna organizacije v Združenih državah Amerike za smučarski in deskarski šport bo Mednarodno smučarsko zvezo (Fis) naslovila uradno prošnjo, da Vonnovo uvrstijo na seznam nastopajočih na moškem smuku za svetovni pokal, ki bo v kanadskem Lake Louisu novembra prihodnje leto, na začetku sezone 2018/19. Kot so napovedali predstavniki zveze, bodo prošnjo vložili prihodnji teden, ko bo v Zürichu pred začetkom nove tekmovalne sezone potekalo zasedanje odborov in komisij mednarodne federacije.

Lara Gut Poškodba sanirana Šport Lara Gut v sezono z novimi spoznanji

Vonnova, ki so jo v zadnjih letih pestile poškodbe, ki bi jo skoraj stale tekmovalne kariere, je prepričana, da bi bila na smukaških progah enakovredna moškim tekmecem. Ena najuspešnejših smukačic bi se rada pomerila z moškimi, ker bi rada videla, kam pravzaprav ženska smukaška šampionka sodi v primerjavi z njimi. Z moškimi bi se rada pomerila na smukaški progi v kanadskem Lake Louisu, torej na prizorišču, kjer je zmagala na štirinajstih ženskih smukih.

Vonnova, ki bo 18. oktobra dopolnila 33 let, je lani dejala, da bi rada v smuku premagala še kakšnega fanta ter po tem povlekla črto pod kariero. Od Fis pričakuje, da ji bo vsaj ponudila možnost, da se lahko preizkusi v takšnem izzivu, glede na to, kaj je vse dala smučarskemu športu in glede na vse njene dosežke. Vonnova se pripravlja na olimpijske igre v Pyeongchangu, tekmovalno upokojitev pa napoveduje po koncu sezone 2018/19. Je rekorderka po številu osvojenih smukaških zmag, teh je v svoji karieri zbrala že 39. Skupno pa ima Američanka kar 77 zmag v svetovnem pokalu in 130 uvrstitev na zmagovalni oder.

"Ne poznamo vseh podrobnosti, vsekakor pa gre za pričakovano vprašanje, ki deli mnenja v krogih Fis," je bilo v sredo možno slišati prvi odziv svetovne smučarske organizacije, ki je pred petimi leti enkrat že zavrnila Vonnovo, s stališčem, da "en spol ni upravičen do sodelovanja na tekmah drugega spola". V Fis so torej možnost bitke med spoloma v okviru tekmovanj pod njenim okriljem zavrnili, ker so bile takrat v nasprotju s tekmovalnim pravilnikom.

Ilka Štuhec smuk Aspen globus Dogovor Šport Štuhčeva lahko mirno pričaka sezono

V zadnjih letih so se toga pravila nekoliko omehčala, tako obstajajo v biatlonu na svetovnih prvenstvih mešane moško-ženske štafete, v smučarskih skokih so tudi na sporedu svetovnih prvenstev mešane ekipne tekme, mešane tekme so tudi v drugih športih - judu, plavanju ... Tudi v alpskem smučanju se svetovni pokal in svetovna prvenstva vse bolj odpirajo zanimivim mešanim ekipnim preizkušnjam v paralelnem slalomu oziroma paralelnem veleslalomu, čeprav se doslej še ni zgodilo, da bi bila na paralelnih preizkušnjah hkrati na startu moški in ženska.

"Bitka med spoloma" v domeni Američanov

Organizatorjem športnih tekmovanj v Združenih državah Amerike niso tuja razmišljanja o moško-ženskih športnih dvobojih. Bitka med spoloma se je že odvila na teniških igriščih, nazadnje si je takšne ekshibicije zaželel razvpiti in legendarni teniški igralec John McEnroe, ki je želel svojo uspešno rojakinjo, novopečeno mamico, Sereno Williams sprovocirati, da bi kakovost ženskega tenisa dokazala v dvoboju z več sto mest nižje rangiranim moškim. Williamsova je provokacijo rojaka označila za nespodobno.

Tudi Ilka s fanti

Svetovni pokal se bo začel oktobra v Söldnu, sklenil pa prihodnjega marca v Aareju. Zlata lisica v Mariboru bo januarja, Pokal Vitranc v Kranjski Gori pa marca. Svetovni pokal se bo februarja prekinil zaradi zimskih olimpijskih iger v Pyeongchangu.

Na letošnjem svetovnem prvenstvu v Sankt Moritzu je naslov svetovne smukaške prvakinje osvojila trenutno najuspešnejša slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec, ki je bila najuspešnejša tudi na smukih za svetovni pokal ter je ob koncu sezone osvojila smukaški mali kristalni globus. Tako kot Vonnova, se tudi Štuhčeva na smuke pripravlja skupaj z moškimi. Enako je storila tudi letos, ko je bazične priprave opravila na južni polobli v El Coloradu in La Parvi v Čilu. V La Parvi je bila skupaj s člani slovenske moške smukaške ekipe. Vonnova je na smuku v St. Moritzu osvojila bron, prehitela jo je tudi Avstrijska Stephanie Venier.

Slovenski adut Šport Kline se je otresel stare navade: "Dolgo sem imel probleme s tem"
Komentarjev 2
  • Lavdan 15:58 28.september 2017.

    Če bi vozila gola, kot na slikah, bi vsi vozili za njo.

  • matermila 15:48 28.september 2017.

    Vonnova, ki bo 18. oktobra dopolnila 33 let, je lani dejala, da bi rada v smuku premagala še kakšnega fanta Zlahka ji bi pustil,da me premaga,če bi potem skupaj mečkala rjuhe

Sorodne novice