Šport > Zimski športi
5371 ogledov

Vonnova razkrila ključni razlog za upokojitev

vonn štuhec Epa Bronasta Vonnova ob svetovni prvakinji Ilki Štuhec na letošnjem SP v Areju.
Ameriška smučarka se je bila prisiljena odpovedati lovu na rekord Ingemarja Stenmarka.

Lindsey Vonn je ob izdaji najnovejše edicije Sports Illustrated Swimsuit spregovorila o življenju po karieri profesionalne športnice. Najuspešnejša alpska smučarka vseh časov se je poslovila po koncu letošnjega svetovnega prvenstva v Areju.

vonn Premika meje Šport Vroča Lindsey spet buri moško domišljijo

V svetovnem pokalu je debitirala leta 2000 in naslednjih 19 sezon, ki so jih zaznamovaleštevilne poškodbe, krojila sam vrh belega cirkusa. Nanizala je 82 zmag, štiri velike in 16 malih kristalnih globusov, naslov olimpijske in svetovne prvakinje. Gre za eno od samo šestih smučark z zmagami v vseh petih disciplinah, bila pa je tudi ena največjih rival najboljše slovenske smučarke Tine Maze.

V zadnjih letih je motivacijo za nadaljevanje kariere črpala iz rekorda legendarnega Ingemarja Stenmarka, ki je v svretovnem pokalu dobil 86 tekem. Kljub nenehnim padcem, poškodbam, operacijam in kroničnim bolečinam je smukaška kraljica iz tedna v teden stiskala zobe in vztrajala naprej.

Vse dokler razmesarjeni koleni nista več zdržali pritiska in ji je telo dokončno prižgalo rdečo luč. 

vonn stenmark | Avtor: Epa Epa

Ob slovesu, ki ga je napovedala pred SP v Areju, kjer je nato osvojila smukaški bron, je zapisala, da so za njo številne neprespane noči in da preprosto ne more več ignorirati svojega telesa, četudi bi si glava želela nadaljevati. Priznala je še, da si je ob poplavi poškodbi in operacij (pre)dolgo zatiskala oči, zapis pa je sklenila z izjavo: "Moje telo je nepopravljivo zlomljeno."

Odločena, da svojega zdravja, kolikor ji ga je še ostalo, ne bo pustila na belih strminah, je tekmovalne smuči postavila v kot. Tega pa ni storila zgolj v želji po bolj kvalitetnemu nadaljevanju življenja, temveč je imela v glavi še en zelo specifičen cilj.

Ljubezen do belih strmin bi rada delila s svojimi otroki, ki bodo njen naslednji življenski projekt. Odslej se namerava z alpskim smučanjem ukvarjati samo še ljubiteljsko.

"Super se je bilo vrniti na sneg," je povedala za SI in dodala: "Prav lepo je bilo upočasniti vožnjo in smučati na netekmovalen način. To je bil tudi zelo pomemben razlog za mojo upokojitev. Rada bi bila še naprej sposobna smučati, da bom lahko tudi otrokom vzbudila ljubezen do tega športa," je pojasnila.

Vonnova še nima otrok, trenutno pa je v zvezi s hokejistom Nashville Predator P.K. Subbanom.

Razkrila je še, kaj bo iz svetovnega pokala najmanj pogrešala. "Mraz," je izstrelila. "Pogrešala pa bom tekmovanja in druženje z ekipo. In pa adrenalin, ko po pobočju gore drviš s 130 km/h," je zaključila 34-letnica.

 | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 2
  • kapibara1 17:56 11.maj 2019.

    Razlog je da je še zmer farben-blind..

  • perhan63 10:21 11.maj 2019.

    ta ma pa res rada zamurce