Šport > Zimski športi
10 ogledov

Vsaj moštveni duh ni izpuhtel

zupan05_bot_spo_221108_main Žurnal24 main
Skozi četrtkove kvalifikacije v poljskih Zakopanah so se prebili štirje slovenski skakalci. Četa Matjaža Zupana medtem išče poti iz krize in se že pripravlja na svetovno prvenstvo.
 

Izpadel le Kranjec

Najbolje se na prizorišču svoje edine zmage v svetovnem pokalu počuti Rok Urbanc, ki je bil tretji v kvalifikacijah (124,5 m), Primož Peterka je bil deveti (121 m), Jernej Damjan 11. (120,5 m), Mitja Mežnar pa 21. (118,5 m). Najdaljša daljava med kvalifikanti je uspela Rusu Denisu Kornilovu (132,5 metra).

Na skakalnici Wielka Krokiew , ki bo v petek in soboto pod žarometi gostila tekmi svetovnega pokala, se je predstavila peterica Slovencev. Jernej Damjan , Primož Peterka , Mitja Mežnar in Rok Urbanc so uspešno prestali kvalifikacije, smolo je imel je Robi Kranjec , ki se v spremenljivih vetrovnih razmerah ni najbolje znašel - žirija tekmovanja je morala tekmo zaradi vetra in sneženja prekiniti - in je s skokom 109 metrov končal na 44. mestu.  "Najbolj pomembno je, da na tekmo prenesemo tisto, kar smo vadili. Upam, da ne bo prevelikih napak. Računam, da se lahko dva ali trije prebijejo do točk," napoveduje Matjaž Zupan. Trener največ pričakuje od izkušenih Damjana in Peterke.

Rok Urbanc je leta 2007 postal šesti Slovenec z zmago v elitni konkurenci. V izredno težavnih razmerah, ki so bile milo rečeno na meji regularnosti, je bil drugi Norvežan Roar Ljökelsöy, tretji je bil Finec Matti Hautamäki. © AFP

 
Od omenjene peterice pa ima gotovo najlepše spomine na Zakopane Rok Urbanc, ki je pred dvema letoma tu senzacionalno zmagal. 23-letni član SK Triglav je takrat dobil loterijo z vetrom in prvič v karieri zmagal na tekmi svetovnega pokala. To je bila tudi zadnja slovenska zmaga v tem tekmovanju. Zanimivo, da se pred tem Urbanc še nikoli ni prebil med 15 v svetovnem pokalu. "Ta skakalnica mi zelo odgovarja, saj sem na njej vedno dobro skakal. Ko sem bil tu, se mi je forma vedno dvignila," nam je zaupal Urbanc, ki od tistega zmagoslavja na Poljskem v Zakopanah na tekmi svetovnega pokala ni več nastopil. Pa se lahko v letos močno okrnjeni konkurenci (manjkali bodo najboljši Finci, Norvežani, Avstrijca Koch in Morgenstern) spet ponovi čudež? "Tako pripravljen pa nisem, da bi naredil še eno senzacijo. A če bodo vremenske razmere spet 'prave' in mi uspe dober skok, se lahko zgodi tudi kaj takega," ni bil najbolj prepričljiv, saj se na poletih v Kulmu ni najbolje znašel. Zanimivo. Samo pet dni po zmagoslavju Urbanca je takrat odstopil trener Vasja Bajc , ker ni več prenesel vmešavanja direktorja nordijskih reprezentanc Primoža Ulage v njegovo delo. Da bi se zmaga ponovila tudi letos, meji že na znanstveno fantastiko, usoda trenerja in Ulage pa je že druga zgodba.

 
 

Stabilnosti res še ni, da bi rekel, da lahko z manjšimi napakami posežemo visoko. Lahko pa rečem, da smo spet prava ekipa.

Matjaž Zupan

 
Medtem pa strokovni štab po polomu na novoletni turneji išče rešitve iz krize. Čeprav pripravljenost še ni na želenem nivoju, je v skakalnih vrstah vsaj več optimizma. "Stabilnosti res še ni, da bi rekel, da lahko z manjšimi napakami posežemo visoko. Lahko pa rečem, da smo spet prava ekipa," pravi Zupan. Čeprav bi se rad izognil kritikam Ulage, mimo izjav poslovnega direktorja ne more. "Iščemo načine, kako bi tekmovalce pripeljali na višji nivo. Poskušamo po preizkušeni, razumni poti zadevo peljati naprej. Vsaka negativna stvar pa nam v tem trenutku ne prinaša nič dobrega," o tej burni temi razmišlja prvi mož strokovnega štaba, ki je že začel graditi ekipo za februarsko svetovno prvenstvo v Liberecu . "Priprave so že usmerjene v to. Delamo vaje, ki jih prej nismo izvajali, nekoliko smo šli v ekstreme. Po Zakopanah se bomo še bolj osredotočili na SP." Tudi zato bodo po tekmah v olimpijskem Vancouvru izpustili Japonsko. "Fante bomo napolnili z energijo in velik del priprav posvetili kondiciji, sicer nam bo zmanjkalo časa."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.