Šport > Zimski športi
161 ogledov

Vse oči bodo uprte v Niko Križnar

Nika Križnar Epa
Glavno slovensko orožje na domačih tekmah na Ljubnem bo 18-letna Nika Križnar, trenutno osma skakalka sveta.

Osemnajstletna Nika Križnar je tako rekoč čez noč postala prvo ime slovenske reprezentance v smučarskih skokih. Po poškodbi izkušenejše Eme Klinec je prevzela prvo taktirko "vražjih Slovenk" in v svetovnem pokalu pridno niza uvrstitve v "top 10", vedno bližje je tudi zmagovalnemu odru. Morda bo prav ljubenski vikend tisti, ki ji bo prinesel preboj.

timi zajc Razlogov je več Šport Slovenci močno oslabljeni, glavni adut ostaja doma

Križnarjeva je v svetovnem pokalu ta čas na osmem mestu, kar štirikrat je bila na tekmah najvišje ravni peta, na zmagovalni oder se to zimo še ni prebila. Edine posamične stopničke svetovnega pokala v karieri je mladinska svetovna prvakinja osvojila lansko sezono, ko je bila tretja v Rasnovu. To sezono niza konstantne nastope in potrpežljivo čaka na preboj na vrh.

"Peto mesto je zelo lep rezultat, bila bi zadovoljna, če bi morda prišla še kakšno stopničko višje, a nič zato. Rezultati so lepi, moji skoki so konstantni, morda mi manjka pika na i v samem letu. Potrebovala bi še malo sreče z vetrom in potem bo prišlo tudi tisto pravo mesto, rezultat, ki ga tako težko čakamo," je dejala Križnarjeva pred ljubenskim trojčkom domačih tekem najvišje ravni.

Sama meni, da je najboljše skoke to sezono prikazala na ekipni tekmi v Zau, ko je skoke posvetila očetu za rojstni dan, tudi v Hinzenbachu, zadnji postojanki pred Ljubnim, so ji uspeli lepi skoki, a, kot pravi, še ne dovolj dobri, da bi prišla kam višje. "Manjka mi res malo, zelo malo. Malo pri samem preletu, pri odrivu na mizi, da bom dobila pravo višino že takoj 'z mize', potem bo tudi lažje pri sami postavitvi smuči v zraku in potem do telemarka," razmišlja mlada skakalka, ki bo marca dopolnila 19 let.

matti nykanen Smrt legende Šport "Ko je pil, je postal agresiven, prijatelji pa so ga provocirali"

Slovenke so v torek že preizkusile ljubensko skakalnico in Križnarjeva je priznala, da ni šlo povsem lahko. "Trening smo opravile, najprej sem imela nekaj težav, saj je odskočna miza povsem drugačna od tiste v Hinzenbachu, od koder smo se 'preselile' na Ljubno. Morda je res malo podobna domači, žirovski. A zadnji skoki so bili že kar lepi, upam, da bom še malo dodala s treninga, pa bo potem tudi na tekmi v redu. A že zdaj je šlo daleč," je v smehu dejala Križnarjeva, ki bo letos prvič na domači tekmi nastopila v vlogi številke 1 slovenske ekipe.

"Zavedam se, da vsi od mene pričakujejo največ, a skušam to odmisliti. Rada bi se čim bolj sprostila, uživala pred domačimi navijači in pokazala takšne skoke, kot jih znam. Malo več treme je prisotne, ker veš, da spodaj vsi stiskajo pesti zate in ne bi rad razočaral. Potrudiš se maksimalno za sebe, za domače, za vse navijače. Upam, da mi uspejo lepi skoki," je še dejala vaščanka Delnic, ki bo ljubenske skoke posvetila trenerju Zoranu Zupančiču za ves njegov trud ter vsem Slovencem, navijačem pod skakalnico.

Po koncu vikenda bi bila zadovoljna, če bi sezono tudi ob Savinji nadaljevala v takšnem slogu kot doslej. "Ta čas sodim med 'top 10', če naredim res dobre skoke, lahko pridem med najboljših šest. Če bom tu nekje, bom zelo zadovoljna. Vem, da mi še nekaj manjka oziroma se mi mora res vse 'poklopiti', da bom lahko stopila tudi na zmagovalni oder."

Na Ljubnem bodo prvič tri tekme svetovnega pokala, v petek in nedeljo posamični, novost pa je sobotna ekipna. Vse tri se bodo s prvo serijo začele ob 14. uri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.