Šport > Zimski športi
2351 ogledov

Le dva Slovenca med nosilci, na tekmi pet od šestih orlov

Anže Lanišek Epa
Slovenski skakalci se niso najbolje odrezali na uvodu v prvi vrhunec sezone.

68. novoletna turneja se je tradicionalno začela v Oberstdorfu. Na nedeljsko tekmo se je prebilo pet od šestih slovenskih skakalcev, le dva bosta med nosilci dvobojev v prvi seriji.

PARI SLOVENCEV V PRVI SERIJI:
Timi Zajc - Jevgenij Klimov (Rus)
Yukiya Sato (Jap) - Anže Lanišek
Philipp Aschenwald (Avt) - Peter Prevc 
Domen Prevc - Vladimir Zografski (Bol)
Stephan Leyhe (Nem) - Tilen Bartol

Z zelo lepo popotnico je v Nemčijo odpotoval Peter Prevc, skupni zmagovalec novoletne turneje v šampionski sezoni 2015/16, ki je na generalki za štiri skakalnice osvojil svoje prve stopničke to zimo. Poleg Petra Prevca slovenske barve na turneji zastopajo še Anže Lanišek, Domen Prevc, Rok Justin, Tilen Bartol in Timi Zajc.

"Osnovni cilj je en tekmovalec do osmega mesta skupno, na vse štirih posamičnih tekmah pa je želja po dva med najboljšo deseterico," je pred odhodom v Oberstdorf dejal glavni trener Gorazd Bertoncelj in kot prvega aduta slovenske ekipe izpostavil Petra Prevca.

peter prevc Vstal iz pepela Šport Prevčeve delnice skočile v nebo, tako visoko ga cenijo

Kot prvi Slovenec je s številko 19 nastopil Bartol in (121m; 111,6 točke). S svojim skokom je storil dovolj, da si je zagotovil nastop na tekmi (48. mesto). Kmalu zatem je sledila daljša prekinitev zaradi premočnega vetra. Žirija je znižala nalet za dve mesti, nato pa še za dodatni dve, in kvalifikacije so se nadaljevale.

Slabše kot Bartol je skočil tudi Justin (112m; 102,7 točke) in se poslovil od upov po preboju v petdeseterico (57. mesto). Domen Prevc je svoje delo opravil odlično (133m; 144,0 točke) in se za sobotno tekmo zvrstil med nosilce (8. mesto). Zajc je skočil dovolj dobro za uvrstitev na tekmo (122,5m; 129,3 točke), a ostal daleč od vrha (25. mesto).

Lanišek je skočil v podobnem slogu kot Zajc in Bartol (119m; 121,8 točke) ter brez težav prišel skozi kvalifikacijsko sito (35. mesto). Niti Peter Prevc (41. mesto) ni posegel med najboljše (118m; 119,5 točke).

Kvalifikacije je dobil Avstrijec Stefan Kraft (136m, 152,2 točke), drugi je bil Japonec Junshiro Kobayashi (136,5m; 149,6 točke), tretji pa Nemec Stephan Leyhe (133,5m; 147,9 točke).

Novoletna turneja se je začela z današnjimi kvalifikacijami v Oberstdorfu, v nedeljo (17.30) sledi prva tekma, nato se skakalci selijo v Garmisch-Partenkirchen (1. januar 2020/14.00), Innsbruck (4./14.00) in Bischofshofen (6./17.15).

Zajc se bo v prvi seriji tekme pomeril z Rusom Jevgenijem Klimovim, Laniška čaka Japonec Yukiya Sato, Petra Prevca Avstrijec Philipp Aschenwald, Domna Prevca Bolgar Vladimir Zografski, Bartola pa domačin Leyhe.

Peter Prevc Oberstdorf | Avtor: Epa Epa

Zlatega orla za najboljšega brani Japonec Ryoyu Kobayashi, ki je v zadnjih tednih našel zmagovito formo in v Nemčijo prišel v rumeni majici. A Kobayashi še zdaleč ni edini favorit za skupno zmago. V avstrijski ekipi se je prebudil Stefan Kraft, pri Poljakih dvakratni zmagovalec turneje Kamil Stoch, Nemci imajo svojega aduta v Karlu Geigerju.

Rezultate kvalifikacij v Oberstdorfu si lahko ogledate NA TEJ POVEZAVI.

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 17:01 28.december 2019.

    Kakšen fantastičen dan za slovenski šport brez Stareta in Gabrijela ! Končno svobodni .

  • Avatar Leon
    Leon 16:59 28.december 2019.

    Kakšen fantastičen dan za sl

Sorodne novice