Šport > Zimski športi
9695 ogledov

Slovenija ima novega svetovnega prvaka

Timi Zajc Saša Despot
Timi Zajc je postal svetovni prvak na veliki skakalnici.

Ljubitelji slovenskega nordijskega smučanja so na veliki skakalnici pričakovali drugo odličje domače reprezentance na tokratnem svetovnem prvenstvu. Timi Zajc je namreč blestel v kvalifikacijah, bil prepričljivo najboljši, z uspešnima skokoma na tokratni tekmi pa bi zbiru kolajn dodal še eno po bronu z mešane ekipne tekme.

Od Slovencev je v prvi seriji sicer kot prvi nastopil Domen Prevc in s številko 32 kot prvi dosegel mejo 130 metrov. Za pol točke je zaostal za takrat vodilnim švicarskim veteranom Simonom Ammannom. Pred Prevca se je nato uvrstil Žiga Jelar, zbral je 0.2 točke več od rojaka. Kasneje ju je prehitelo nekaj skakalcev, ob nastopu Zajca s številko 42 sta zasedala deveto in deseto mesto, vodil je Nemec Karl Geiger.

Glavni trener slovenske reprezentance Robert Hrgota je pred Zajčevim skokom zahteval znižanje zaleta za eno mesto. In Zajc je upravičil zaupa nje strokovnega štaba. Doskočil je pri 137.5 in za 6.5 točke prevzel vodstvo.

Timi Zajc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Po Zajčevem skoku je bilo na vrhu skakalnice še osem nastopajočih. Med njimi ga je za sedem desetink ugnal Japonec Rjoju Kobajaši. Ostali favoriti so zaostali, med njimi tudi Anže Lanišek. Ta je imel celo najslabše vetrovne razmere v prvi seriji. Po njej je zasedel 14. mesto. Jelar je bil 18., Prevc 19.

Kobajašiju in Zajcu sta se najbolj približala Norvežan Halvor Egner Granerud, za Japoncem je zaostal za natanko tri točke, in Poljak Dawid Kubacki (-5.9) točke. Peti Gaiger si je pridelal 7.2 točke zaostanka.

Druga serija:

Prevc je v drugo izgubil nekaj mest, Jelar pa je po svojem skoku prevzel vodstvo in tako prišel do svoje najboljše uvrstitve na svetovnih prvenstvih. Doslej je dvakrat osvojil 23. mesto.

Lanišek je naposled dobil 'nekoliko boljši veter' in po svojem skoku prepričljivo zasedel prvo mesto.

Pred nastopom najboljše peterice iz prve serije je vodil Poljak Kamil Stoch. Za njim je zaostal tudi Geiger, Kubacki pa je prevzel vodstvo s 4.1 točke naskoka. Na vrhu je ostal tudi po nastopu Graneruda, najboljši skakalec svetovnega pokala je ostal brez odličja.

Nato so zavihrale slovenske zastave, ki so ponosno plapolale tudi po Zajčevem skoku. Ta je pristal pri 137 metrih, dobil pa je tudi visoke ocene (enkrat 19,5 in štirikrat 19,0). Kobajašija je čakalo težko delo.

Japoncu se ni izšlo in Zajc je postal tretji slovenski svetovni prvak v moški konkurenci, v ženski je to pred dvema letoma uspelo Emi Klinec. Nasledil je Francija Petka in Roka Benkoviča. Na koncu je imel kar 10.7 točke prednosti pred Kobajašijem in 11.3 točke pred Kubackim.

Timi Zajc | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Lanišek je osvojil 11. mesto, Jelar 16., Prevc pa 21. 

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 1
  • miha.z 19:54 03.marec 2023.

    Bravo Zajc, rešitelj planice.

Sorodne novice