Šport > Zimski športi
38982 ogledov

Eden največjih popolnoma zaljubljen v Slovenijo: "Tu sem spoznal ..."

Kamil Stoch Saša Despot
Planica je kraj srečnega imena za enega najboljših smučarskih skakalcev vseh časov, ki naravnost obožuje Slovenijo, oziroma kot je rekel sam: "He feels Slovenia!"

V Planici že na svojem desetem svetovnem prvenstvu nastopa tudi legendarni Poljak Kamil Stoch, ki z dvema skupnima zmagama v svetovnem pokalu, tremi zmagami na novoletni turneji ter tremi zlatimi medaljami na olimpijskih igrah in dveh na svetovnih prvenstvih velja za enega največjih skakalcev vseh časov.

46-kratni zmagovalec tekme svetovnega pokala, ki se lahko pohvali s kar 110 stopničkami, je od nekdaj izjemno rad nastopal v Planici, kjer je dosegel že tri posamične zmage in eno ekipno, prav tako pa je v dolini pod Poncami dvignil oba svoja kristalna globusa za skupno zmago v svetovnem pokalu. A kot boste videli, to ni edini razlog, da izjemni skakalec tako obožuje našo deželo.

Kamil Stoch | Avtor: Profimedia Profimedia

Veljate za enega najboljših skakalcev te generacije oziroma celo tega stoletja. Kako vi kot pravi skakalni šampion doživljate prvo zgodovinsko svetovno prvenstvo v smučarskih skokih v Sloveniji? Kako ste zadovoljni z organizacijo prvenstva? Imate kakšne pripombe?
"Sam se že po naravi nerad pritožujem, ampak resnično mislim, da vam je Slovencem uspelo odlično delo. Edino, kar pogrešam, so navijači. Število navijačev bi lahko bilo boljše. Upam, da bodo navijači prišli v večjem številu na tekmovanje na večji napravi. Še vedno upam na odlično atmosfero. Sicer se vedno najdejo še nekatere malenkosti, katere bi se dalo izvesti še bolje, ampak generalno gledano se nimamo kaj pritoževati. Imamo na razpolago vse, kar potrebujemo, da prikažemo svoje najboljše skoke."

Vsako leto Planico preplavi množica poljskih navijačev. A letos temu ni tako. Zakaj je po vašem mnenju letos tako malo poljskih navijačev v Planici? Organizator je kot glavni razlog navedel vojno v Ukrajini, saj Poljaki gostite številne ukrajinske begunce in si zaradi tega ne morete privoščiti obiska Planice. Kaj pa je po vašem glavni razlog?
"Sam ne bi rekel, da ima ukrajinski problem kaj veliko povezave z navijači smučarskih skokov. Prej bi rekel, da je tako malo navijačev mogoče zaradi težav z nastanitvijo. Bile so namreč velike težave pri iskanju nastanitev v bližini skakalnice. Ni veliko navijačev, ki bi se želeli po koncu tekmovanja voziti še kakšno uro do hotela in se potem po nekaj urah spet vrniti na prizorišče. Mogoče je bila to težava, ampak resnično ne bi vedel. Še enkrat pa ponavljam, da še vedno upam, da bodo prišli za nas navijat vsaj na tekmo na veliki napravi. Da bodo tam pričarali takšno vzdušje, kot ga znajo."

 Letos v Planici skačete kot prerojeni. Po nekoliko za vaše standarde slabši sezoni ste posamično tekmo na srednji skakalnici končali na odličnem šestem mestu, dobro pa ste skakali tudi na mešani ekipni tekmi. Kako ste vi zadovoljni s svojimi nastopi v Planici?
"Ja, mislim, da so bile moje predstave tukaj zelo solidne. Sem zelo zadovoljen s svojimi predstavami. Vremenski pogoji se sicer zelo spreminjajo, vmes so super, nato drug dan spet zelo zahtevni. Toda s svojimi nastopi sem zadovoljen."

Nika Križnar, Zoran Zupančič "A so podkupljeni?" Šport Zupančič pobesnel: "Ne vem, če za takšne ljudi sploh obstaja kazen!"

Poljska reprezentanca pa je s Piotrom Žylo že osvojila zlato medaljo. Kako ste je proslavili?
"Slavili smo tako, kot po navadi. Skupaj smo sedeli v hotelu, popili nekaj piva ter predvsem skupaj uživali. Zavedamo se namreč, kje smo in zakaj smo tukaj. Tako seveda nismo mogli proslavljati celo noč, da bi nato potrebovali dva dni, da sploh pridemo k sebi. Vedeli smo, da nas čakajo nove tekme, treningi ... Smo športniki, tako da vemo, kako proslavljati in kdaj proslavljati."

Vem, da imate Planico v lepem spominu. Tu ste namreč v zrak dvignili oba svoja velika kristalna globusa. Zanimivo pa je, da ste eden redkih skakalcev, ki se lahko pohvali, da je en kristalni globus osvojil na naši letalnici, drugega pa prav na tej veliki skakalnici.
"Ja, res je. Moram reči, da je vaša letalnica moja najljubša na svetu. Na boljši še nisem skakal. Tako da je res lep občutek dvigniti kristalni globus na vaši letalnici. Res pa je, da imam lepe spomine tudi na to skakalnico, a je takrat res močno deževalo, prav tako pa sem oba dni tekmovanje končal na četrtem mestu. Tako da mogoče vseeno spomini niso tako lepi, kot sem si želel, toda vseeno obožujem Planico. Res imam rad Slovenijo, stalno ponavljam 'I feel sLOVEnia!'. Vedno se vračam z nasmehom na obrazu."

Peter Prevc Kamil Stoch Severin Freund veliki globus planica | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Če se ne motim, pa je tu še en razlog, zakaj imate radi Planico in Slovenijo. Tukaj ste namreč spoznali svojo ženo. Poljsko dekle ste spoznali sredi Slovenije. Kako se je to zgodilo?
"Ja, res je. Točno tu sem spoznal svojo ženo. Tega je sicer že dolgo nazaj. Ko sem jo spoznal, je bila fotografinja, tu v Planici je fotografirala skoke za poljski časopis. Res sem imel srečo, da sem jo spoznal tu, prav tako pa sva se zaročila tu v Planici. Ti spomini še vedno živijo v meni. Še en razlog, zakaj se rad vračam v Planico, saj sem tu resnično doživel marsikaj."

Slišal sem, da vas spremlja na skorajda vseh tekmah. Je tudi zdaj tukaj v Planici?
"Zdaj sicer več ni fotografinja, zdaj je moja agentka, je tudi lastnica podjetja, ki proizvaja kape za naše skakalce. Prav tako je predsednica mojega smučarskega kluba, počne toliko različnih stvari. Je resnično zlata. Tudi zdaj je v Planici, kjer navija zame. Vedno me spremlja, kadar le lahko."

Peter Prevc To je bilo krivo Šport Hrgota razkril vzrok za grozljiv Petrov padec, tako je padec brata doživel Domen

Ste tudi zelo dober prijatelj s številnimi aktivnimi in bivšimi slovenskimi skakalci. Če se ne motim, ste prišli tudi v Slovenijo na obisk k Jerneju Damjanu.
"Vedno se trudim imeti dober odnos z drugimi smučarskimi skakalci. To je pravi zaklad, če uspete zgraditi dobre odnose z drugimi ljudmi. Vedno se trudim za to. Sem tudi v odličnem odnosu s Petrom Prevcem. Pravzaprav se zelo dobro razumem s celotno slovensko ekipo. Res je tudi, da sem pred leti obiskal Jerneja, ki nam je razkazal Ljubljano."

Ste v prostem času še kdaj obiskali Slovenijo?
"Ja, lani sva z ženo za nekaj tednov obiskala Kranjsko Goro. Imela sva možnost, da sva se dobila na kavi z Anžetom Laniškom. Prejel sem tudi povabilo s strani Žige Jelarja, toda ni se izšlo. Upam, da bom imel v prihodnosti priložnost, da se mu oddolžim. Res sem se imel lepo. Vsako leto iz vaših koncev prinesem zgolj lepe spomine in se zato tudi tako rad vračam."

Maja Vtič Odzivi Šport Slovenke razočarane, še ena spregovorila o koncu kariere Robert Hrgota Ena menjava Šport Hrgota razkril, koga je prečrtal za petkovo tekmo: "Seveda mu ni lahko" Peter Prevc Po padcu Šport Takšne so informacije o Prevcu, s helikopterjem so ga odpeljali v Ljubljano Grd padec Šport Grozljivka v Planici, Prevca odpeljali na nosilih Planica 2023 Negotovost Šport Velikanski šok iz slovenskega tabora, omenja se konec kariere Franci Petek Planica Šport Franci Petek: "Žal se slovenski navijači ne zavedajo ..." Planica 2023 Odzivi Šport Tako so naši junaki doživeli osvojitev medalje: "Tega si ne bi odpustila" Anže Lanišek "Ni mi všeč!" Šport O žiriji: "Delajo določene razlike! Meni tega niso ugodili, Norvežanu so!" Eva Urevc Slovenski junakinji Šport Prvič nastopili skupaj, pa že med najboljšimi na svetu: "To ni kar tako!" Anže Lanišek Naveličan sem tega! Šport V slovenskem taboru nezadovoljni: "Jutri jim bom jaz prišel pihat na senzorje!" Maja Vtič Brez medalje Šport Glavni slovenski trener jezen zaradi odnosa do naših tekmovalk Planica 2023 Odzivi Šport Iz slovenskega tabora: "Najbolj boli to ..."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice