Šport > Zimski športi
1045 ogledov

Zajc prečrtal številko na smučeh

Timi Zajc
Najboljši slovenski smučarski skakalec to zimo Timi Zajc je bil med deveterico Slovencev, uspešnih v današnjih kvalifikacijah za petkovo tekmo (14.30), s tretjim mestom najboljši.

Debitant na planiškem koncu tedna, lani je bil še premlad, da bi nastopil, že dolgo ni tako sijal od zadovoljstva kot danes, v poletih je užival bolj kot v Oberstdorfu. "Pa mi je le uspelo," so bile prve besede mladega skakalca, ko se je po kvalifikacijskem poletu, dolgem 239 metrov, kar je njegov nov osebni rekord, postavil pred novinarje. Sodniki so Timija Zajca za polet nagradili s kar tremi maksimalnimi ocenami - 20.

"Pred začetkom planiškega vikenda sem povedal, da imam eno željo: da bi na smučeh rad prečrtal številko in zapisal novo in to mi je uspelo že danes. Lepše ne bi moglo biti."

Čeprav se je veter med kvalifikacijami vrtel, zaletišče so premikali gor in dol, je 18-letnik dejal, da mu je uspel dober skok. "Bil je dober, ne še najboljši, so še rezerve. To je res nekaj neverjetnega, nekaj najlepšega je, da pred domačimi gledalci letiš tako daleč."

timi zajc Planica Šport Najboljša Slovenca tretji in peti

Zajc je dodal, da je sicer prostora za nove številke še dovolj. "Prostora je še toliko, da vsega nikoli ne bom mogel zapolniti. Potrudil se bom, imam motivacijo, da to številko še prečrtam, da poletim čez zadnjo rdečo črto, a se s tem ne bom preveč obremenjeval. Po sezoni smuči še ne bom postavil na kakšno posebno mesto, morda le, če zmagam. Sicer bodo še nekaj časa dobre za trening."

Primerjavi z letalnico v Vikersundu, ki drži svetovni rekord (253,5 metra) in kjer so Slovenci minuli vikend slavili moštveno zmago, na najvišjo stopničko se je povzpel tudi Domen Prevc, se ni mogel izogniti, še zlasti, ker je prvič skakal na letalnici bratov Gorišek. A odločno je dejal, da je planiška lepotica njemu precej bolj pri srcu.

"Med njima je kar velika razlika. Planiška letalnica je zame veliko lepša, imaš več višine, hrbtišče ni tako dolgo, za zdaj mi zelo leži," je razkril mladi skakalec, ki je pri prvem poletu pristal pri 231 m: "Že pri prvem poletu, ko še ne veš, kaj te čaka, sem zelo užival. To me je kar presenetilo. Danes je šlo vse tako, kot mora."

prevc kranjec tepeš oslo 2016 Peter Prevc: Šport "Od začetka sem ga gledal z velikimi očmi"

Zajc je dodal, da je v domači Planici med poleti užival tudi precej bolj kot v Oberstdorfu, ki je bila njegova prva letalnica kariere in na kateri je slavil tudi prvo (in edino) zmago v svetovnem pokalu. "Danes so bili v moji glavi samo poleti, tista zadnja rdeča črta in skoraj sem jo uresničil. Kaj več nimam za razmišljati, danes se mi je res vse 'poklopilo'."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.