Šport > Zimski športi
20224 ogledov

Peter Prevc na stopničkah, nato pa diskvalifikacija

Peter Prevc Epa
Fenomenalna prva serija Slovencev, na koncu najprej zmagovalni oder za starejšega od bratov Prevc, nato za Laniška.

Timi Zajc je z zmago v kvalifikacijah napovedal boj za najvišja mesta na tekmi v Ruki. Dobro formo je potrdil tudi v poskusni seriji, kjer je zasedel drugo mesto, boljši od njega je bil le Norvežan Robert Johansson. Prav vsi Slovenci so sicer dobro skakali v poskusni seriji, vsa peterica se je prebila med najboljših 15. Na severu Finske skakalcem sicer rado ponagaja vetrovno vreme, zato dobre predstave pred samo tekmo večkrat niso pomenile tudi dobrih uvrstitev v prvi seriji.

A tokrat so bile razmere dokaj konstantne. Kot prvi Slovenec je nastopil Anže Semenič in s številko 15 zanesljivo prevzel vodstvo (131,5 m), takrat najbližji tekmec je za njim zaostal skoraj 13 točk. Rojaka s prvega mesta ni uspel spraviti niti Domen Prevc (123,0 m), le za las pa ga je s številko 30 premagal eden najboljših skakalcev v zadnjih letih Avstrijec Stefan Kraft.

Diskvalifikacija vodilnih Norvežanov

Ob nastopu Petra Prevca je bil Semenič četrti. Nekdanji zmagovalec svetovnega pokala je doskočil pri 139 metrih, kar je bila daljava prve serije, a je zaradi sonožnega doskoka prejel slabše točke od tekmecev. Pred njim je v razvrstitvi ostal le Norvežan Johann Andre Forfang, ki pa je bil kasneje diskvalificiran zaradi nepravilnega dresa. Enako se je kasneje zgodilo še boljšemu Johanssonu.

Tako je Peter Prevc vodil pred nastopom Zajca. Ta je skočil 137,5 metra in se za 1,3 točke prebil pred starejšega od bratov Prevc.Odlično je nastopil še Anže Lanišek in osvojil peto mesto. Semenič je bil 12., Domen Prevc 21.

Timi Zajc | Avtor: Epa Epa

Slednji je v drugo prevzel vodstvo, kmalu pa si je zagotovil še končno uvrstitev v prvo dvajseterico. Tudi Semenič je dobro nastopil, pred zadnjo deseterico nastopajočih je bil drugi, Domen Prevc pa četrti. Na vrhu so bili še trije Slovenci.

Tande do druge zmage v sezoni

Pred nastopm Laniška je vodil zmagovalec Wisle in nosilec rumene majice Daniel Andre Tande, ki je v drugo skočil kar 142 metrov. Slovenec je zaostal za Norvežanom, pred njega pa se je prebil tudi Avstrijec Philipp Aschenwald. Rojak slednjega Daniel Huber je nato zaostal za vsemi tremi, Norvežan Marius Lindvik pa je zaostal le za Tandejem.

Na vrsti je bil Peter Prevc, ki sta ga oba Norvežana prehitela. Sledil je še skok Zajca, ki pa ga je polomil in izgubil kar 10 mest. Starejši Prevc je bil na koncu tretji, Lanišek peti, Semenič deseti, Zajc 11. in Domen Prevc 14.

Nov šok po tekmi

A ti rezultati niso bili dokončni. Zaradi nepravilnega dresa, Prevca je diskvalificirala prepustnost dresa na spodnjem delu noge, sta bila izločena še drugi in tretji. Aschenwald je tako napredoval na drugo, Lanišek pa na tretje mesto.

"Seveda sem zadovoljen z vsakimi stopničkami. Ker skoki še niso bili tisti pravi, bi bil zelo zadovoljen tudi s petim mestom. A glede na včeraj, ko se nisem začutil, je tole danes res kot noč in dan," je po tekmi  dejal Lanišek.

Diskvalifikacija je dočakala tudi Semeniča. Zajc je bil tako osmi, mlajši od bratov Prevc pa 11.

V skupni rzvrstitvi z maksimalnim izkupičkom točk (200) vodi Tande. Lanišek je drugi z drugim in tretjim mestom (140 točk).

Rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

Komentarjev 3
  • matermila 06:23 01.december 2019.

    prepustnost dresa na spodnjem delu noge....,torej so zavestno hoteli malo prevarati sodnike,saj je dres verjetno narejen iz enakega blaga spredaj in enakega zadaj,samo na spodnjem delu noge pač ni neka druga tkanina,razen če je to namerno.Krivec za to blamažo?Tisti,ki je ...prikaži več odgovoren za drese v reprezentanci,ima verjetno ime.

  • db08d766e1b32fb730acfd95068d4776f2ee2b27 20:16 30.november 2019.

    to pa je oslarija zaradi premajhne propustnosti blaga je izgubil par tisoč € kriv je pa Robert Krajnc, ker je premalo luknjic navrtal v hlačnice...........Norvežani so pa res goljufali, ker so imeli prevelike drese to je drugo.......škoda

  • Lavdan 20:01 30.november 2019.

    Da se to dogaja je navadna blamaža in je treba odgovorne nagnati iz ekipe.

Sorodne novice