Šport > Zimski športi
54 ogledov

Norveški zlato, Slovenci že uvodoma naleteli na finaliste

paralelna tekma Twitter
Slovenska zasedba je obstala v osmini finala.

Slovenija se je v ekipnem mešanem paralelnem slalomu na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Cortini d'Ampezzo poslovila že po uvodnem krogu bojev osmine finala. Edino točko je za Slovenijo proti podprvakom iz Švedske vpisal Rok Ažnoh. Novi svetovni prvaki v tej disciplini so Norvežani.

Na startu osmine finala je bilo 15 ekip, kar je pomenilo, da so bili branilci naslova iz Areja 2019 Švicarji prosti.

Slovenski ekipi je žreb namenil močnega tekmeca, Švedsko, ki je na moštvenih tekmah na svetovnih prvenstvih osvojila šest kolajn, le zlate še ne.

Že prvi dvoboj je bil zelo zanimiv. Andreja Slokar je nastopila proti Sari Hector, ki je bila zelo hitra in je za dve desetinki ugnala Ajdovko. To je bil tudi najhitrejši dvoboj osmine finala.

Naslednji na startu je bil Rok Ažnoh, ki je Sloveniji priboril točko proti Mattiasu Rönngrenu. Naslednja dva dvoboja sta osvojila švedska predstavnika.

Estelle Alphand je bila pet stotink hitrejša od Ane Bucik. Končno breme je bilo na Aljažu Dvorniku, ki pa ni bil kos Kristofferju Jakobsenu, ki je Švedski priboril odločilno tretjo točko s prednostjo 38 stotink sekunde.

V osmini finala tako ni bilo presenečenj. Norvežani so ugnali Japonsko s 4:0, Italijane je rešil zadnji na startu Luca de Aliprandini, ki je dobil zadnji dvoboj proti Fincem, ki so imeli dve točki, a so bili počasnejši v skupnih časih.

Ekipa ZDA je na podlagi skupnih časov po remiju 2:2 izločila rusko ekipo, ki tekmuje pod nevtralno zastavo, Nemci pa so bili s 3:1 boljši od Britancev. Kanada je bila s 4:0 boljša od Češke, Avstrija pa je s 4:0 brez težav odpravila Belgijo.

V četrtfinalu pa so rekordni trikratni zmagovalci ekipnih tekem Avstrijci naleteli na razpoložene Švede, ki so izločili severne sosede Slovenije na podlagi boljših časov po remiju 2:2.

Švicarji so bili boljši od Kanade (2:2) na podlagi boljših časov, Norvežani od ZDA (2:2) prav tako, Nemci pa so s 3:1 izločili Italijane.

Norvežani so v polfinalu poskrbeli za senzacijo, ko so izločili branilce naslova Švicarje za pičli dve stotinki sekunde na podlagi skupnih časov po remiju 2:2.

Švedska pa je izločila Nemčijo (2:2) na podlagi skupnih časov za 43 stotink sekunde za povsem skandinavski finale.

V velikem finalu pa je bilo znova po torkovem posamičnem paralelnem veleslalomu, na katerem so podelili zlati kolajni obema finalistkama, prisotne nekaj zmede.

Prvi moški dvoboj finala Sebastian Foss-Solevaag - Kristoffer Jakobsen so ponovili, ko je Šved za malenkost zašel na Norvežanovo progo, Šved se je ustrašil in odstopil. Ponovljeni dvoboj je pripadel Norvežanu. Sprva je sicer bil dvoboj pripisan Švedom.

Norveška je nato slavila s 3:1 v dvobojih za prvo zlato na ekipnih preizkušnjah. Švedi pa so se po šestih kolajnah, a brez najžlahtnejše, izenačili z rekorderji Avstrijci.

Boj za bron na paralelni tekmi je presenetljivo osvojila Nemčija, ki je Švico, ki je že v polfinalu oddala naslov iz Areja, potisnila na četrto mesto. Nemčija je tretje mesto osvojila s prednostjo 12 stotink sekunde v skupnih časih.

Po današnji ekipni preizkušnji bodo do konca prvenstva v nedeljo sledili še štirje tekmovalni dnevi s specialnima veleslalomoma in specialnima slalomoma v moški in ženski konkurenci.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.