Šport > Zimski športi
1470 ogledov

Na sporni preizkušnji Robnikova peta, naknadno dodali še eno zmagovalko

Mathieu Faivre Epa
Marta Bassino, Katharina Liensberger in Mathieu Faivre premierni svetovni prvaki v paralelnem veleslalomu.

Italija ima zlato kolajno na domačem svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Cortini d'Ampezzo. Na premierni izvedbi paralelnega veleslaloma jo je osvojila Marta Bassino, ki je naknadno dobila še sozmagovalko.Najboljša Slovenka Tina Robnik je osvojila peto mesto.

V moški konkurenci je prvi svetovni prvak v paralelni disciplini postal Francoz Mathieu Faivre. Ta je v velikem finalu premagal Hrvata Filipa Zubčića, ki je osvojil srebro, Švicar Loic Meillard pa je osvojil bron v malem finalu z Nemcem Alexandrom Schmidom. 

V velikem finalu v ženski konkurenci sta bili zmagovalki obe finalistki. Najprej je kazalo, da je Bassino ugnala Avstrijko Katharino Liensberger, ki ji je sprva pripadlo srebro. A se je odločitev po naknadni odločitvi žirije spremenila zaradi naknadno določenega izenačenega izida v finalnem obračunu. Tako so na prvenstvu prvič po koncu tekmovalnega dneva podelili tri zlate kolajne. Francozinja Tessa Worley pa je v malem finalu ugnala Američanko Paulo Moltzan za bron.

V izločilne boje se se prebili štirje Slovenci. Žan Kranjec je tekmovanje končal na 10. mestu, Štefan Hadalin je bil 15., Meta Hrovat pa je osvojila končno 16. mesto. Kranjec, Hadalin in Hrovatova so svoj nastop končali v prvem krogu bojev na izpadanje, osmini finala.

Robnikova je v dveh obračunih pričakovano izločila novozelandsko izzivalko Piero Hudson. V četrtfinalu pa bila šele na slabši modri progi počasnejša od bronaste Worleyjeve, ki je napredovala s 26 stotinkami prednosti. Na rdeči progi je francosko tekmico prehitela za maksimalni čas pol sekunde.

Hrovatova je dobila vsaj na papirju težjo nasprotnico, kasneje zlato Bassinovo, ki je bila v kvalifikacijah zgolj 15. Po dveh vožnjah je v naslednji krog napredovala Bassinova, ki je nazadnje osvojila prvo italijansko kolajno na domačem SP.

Marta Bassino | Avtor: Epa Epa

Kranjca je Američan River Radamus na rdeči progi prehitel za devet stotink. Hadalinu se je proti kasneje četrtemu Schmidu v prvem obračunu primeril zdrs. Pred drugo vožnjo je imel pol sekunde zaostanka in je bil na koncu osem stotink počasnejši.

V današnjih kvalifikacijah so nastopili še trije Slovenci Neja Dvornik, Andreja Slokar in Aljaž Dvornik, ki pa se niso prebili v glavni del tekmovanja.

Mednarodna smučarska zveza je bila deležna številnih kritik. Pojavili so se celo očitki, da tekmovanje ni bilo regularno, kajti obstajala je očitna razlika med progama, saj je bila modra za sekundo počasnejša, kar je pomenilo neupravičeno prednost za tiste, ki so bili v posameznem krogu v drugem obračunu na hitrejši rdeči progi.

"Definitivno sem si želela zmagati in iti naprej. Na temu 'paralelcu' se lahko hitro obrne in prideš na stopničke. In na svetovnem prvenstvu štejejo samo stopničke," je dejala Robnikova, ki je s petim mestom poskrbela za najboljši slovenski dosežek na SP v Cortini.

Meta Hrovat, ki je bila po kvalifikacijah druga, več pričakuje od četrtkovega specialnega veleslaloma: "Trenutno sem razočarana, a moje smučanje je na visoki ravni in to me veseli."

Žan Kranjec je po težavah s hrbtom nastopil na svojem prvem tekmovanju v letu 2021: "Spet sem nazaj na tekmovanjih, malo sem začutil progo, na kateri bom vozil tudi veleslalom. Zdaj je fokus na veleslalomu v petek."

Štefan Hadalin, ki je zaradi bolečin v hrbtu izpustil alpsko kombinacijo in s tem obrambo srebrne kolajne s SP v Areju pred dvema letoma, pa je dejal: "Bil sem blizu, bila je ena manjša napaka, in na takšni paralelni tekmi je to nekaj stotink, ki ti odnesejo napredovanje."

Na SP v Cortini bo v sredo ekipna mešana paralelna tekma z začetkom ob 12.15 s štirimi Slovenci Ano Bucik, Andrejo Slokar, Rokom Ažnohom in Aljažem Dvornikom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice