Šport > Zimski športi
27551 ogledov

Zupančič ostro nad SZS, izvzet ni niti FIS: "Podcenjujoč odnos boli!"

Zoran Zupančič Profimedia
Sezona smučarskih skakalk je v slovenski javnosti minila predvsem v znamenju slovenske prevlade na olimpijskih igrah v Pekingu ter osvojenega pokala narodov za odlične nastope celotne ekipe v svetovnem pokalu. Po koncu sezone pa je najbolj presenetila odločitev Zorana Zupančiča, da po štirih letih zapusti mesto glavnega trenerja.

Šestinštiridesetletnik iz Žirov namreč ni našel skupnega jezika s Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) glede nadaljevanja svojega ter dela trenerskega štaba. Zato je po zadnji tekmi v Oberhofu v Nemčiji dejal, da je izjemno uspešne zgodbe, potem ko je spomladi 2018 prevzel vodenje ekipe, konec.

Slovenske skakalke Urša razkrila Šport Po zgodovinski trojni zmagi sledil šok iz slovenskega tabora

"Finale štiriletnega obdobja, trojne stopničke, trofeja za zmago v pokalu narodov, ki je v zbirki še manjkala. Delo je opravljeno. Hvala ekipi, dekletom, pomočnikoma in vsem širšim pomočnikom, ki so kdajkoli stali za vsemi temi rezultati," je po nedeljski tekmi sporočil Zupančič.

"Ni mi jasno, kaj moramo še narediti, da se bo spremenil odnos do ženskih skokov. Dvignili smo še najvišjo trofejo, kar obstaja, zmago v pokalu narodov. Ampak ne samo pri nas, tudi odnos Mednarodne smučarske zveze (Fis), da ne more organizirati niti finala sezone. To se mi zdi čudno, ampak očitno jim predstavljamo le strošek," je v pogovoru za STA razmišljal Zupančič.

Izpostavil je uspehe svojih varovank: "V svoji lasti imamo svetovni naslov, globus za zmago v pokalu narodov in veliki nagradi, skupno zmagovalko VN, svetovni rekord, olimpijsko prvakinjo, celo dvojno olimpijsko prvakinjo ... V bistvu smo pobrali 95 % vsega, kar je bilo na voljo, to bo težko ponovljivo. Uspeh za zgodovino. Zato podcenjujoč odnos boli."

zoran zupančič | Avtor: Profimedia Profimedia

Anže Lanišek SP v poletih Šport Slovenija z gromozansko prednostjo do naslova svetovnih prvakov!

Pri SZS obžalujejo odločitev

"Obžalujemo odločitev glavnega trenerja Zorana Zupančiča. Želimo mu vse dobro na njegovi nadaljnji poti. Pri SZS bomo še naprej sistematično in razvojno razvijali enega izmed naših velikih ponosov, ženske smučarske skoke. Še naprej se bomo trudili znatno povečevati tako sredstva kot strokovni štab, da bomo najboljša podpora za naša dekleta A-ekipe ter ostale. Na ekipo in trenerja smo lahko izjemno ponosni, temelji so trdni in prepričani smo, da bomo še naprej dosegali izjemne uspehe in povezovali naše izjemne navijače," so v izjavi zapisali pri SZS.

Še pred prvimi izjavami se je glavnemu trenerju uresničila velika želja po trojni slovenski zmagi. To je napovedoval že nekaj časa, ravno za zadnji dan sezone 2021/22 pa so mu pri tem "ustregle" zmagovalka Urša Bogataj, drugouvrščena Nika Križnar ter tretja Ema Klinec.

Urša Bogataj Slovo Špele Rogelj Šport Slovenske orlice sezono zaključile kar s trojno zmago

"Želela bi si zavrteti čas nazaj in spremeniti, kar bi se dalo. Da bi ostal v naši ekipi, saj je bil veliko sonce," pa je na Zupančičevo odločitev za RTV Slovenija v nedeljo dejala zmagovalka svetovnega pokala v sezoni 2020/21 Križnarjeva.

Slovo Špele Rogelj

Poslovil pa se ni le tvorec uspehov zadnjih sezon, temveč tudi ena od pionirk slovenskih smučarskih skokov v svetovnem pokalu Špela Rogelj. Pri 27 letih je skokom pomahala v slovo kot sploh prva slovenska zmagovalka tekme za svetovi pokal leta 2014 v Lillehammerju.

"Špela, želimo tu ugoden veter v drugi karieri," so se reprezentančne kolegice in trenerji v izteku skakalnice v Oberhofu poklonili Rogljevi, ki je v svetovnem pokalu zbrala 171 tekem.

Špela Rogelj | Avtor: Profimedia Profimedia
Enkrat je zmagala v svetovnem pokalu, petkrat pa stala stopničkah. Na svetovnih prvenstvih je nastopila desetkrat in osvojila kolajno v Oberstdorfu lani na ekipni tekmi. Trikrat je nastopila tudi na olimpijskih igrah. "Spomini so me preplavili, zato je srce malo hitreje bilo," je po tekmi za RTV Slovenija dejala Rogljeva.

"Špela je spisala zgodovino ženskih skokov pri nas. Bila je zraven pri vseh stvareh, ki so se zgodile. Že kot 12-letno dekle je nastopila na prvih tekmah, nato na prvem svetovnem pokalu, na prvem svetovnem prvenstvu. Je tudi prva slovenska zmagovalka tekme za svetovni pokal, bila je članica prve zmagovite ekipe. Bila je članica vseh ekip, ki so osvojile kolajne. Tudi ob koncu kariere skače na zelo visoki ravni, žal se ji ni izšlo, da bi še večkrat skočila na zmagovalni oder, imela je namreč veliko smole. To je tekmovalka, ki je dala za našo ekipo, za smučarske skoke srce in jo bomo zelo pogrešali," je za STA še dejal Zupančič.

Sezona presežkov z vrhuncem na OI

Sezona je bila odlična, četudi je Križnarjeva tokrat kot druga najboljša skakalka zime zaostala za Marito Kramer. Boj je bil predčasno odločen po odpovedi dveh ruskih prizorišč, sicer bi se lahko zasukalo tudi drugače. Avstrijka je zbrala 1316 točk, Križnarjeva pa 1191 točk, s čimer je prehitela tretjeuvrščeno Bogatajevo (1151 točk).

Med deseterico je končala tudi Ema Klinec, ki je bila sedma s 680 točkami. Te je osvojilo še pet slovenskih deklet, Rogljeva pa je zadnjo sezono v karieri končala na 12. mestu. tudi Nika Prevc je v tem tekmovalnem obdobju pokazala, da se v njej skriva že znani talent družine Prevc, kar je dokazala tudi z dvema naslovoma mladinske svetovne prvakinje.

Slovenska reprezentanca je, kot rečeno, na koncu zanesljivo slavila v pokalu narodov, kar se je zgodilo prvič v zgodovini. Slovenke so zbrale 4570 točk, drugouvrščene Avstrijke pa 3823.

Vrhunec sezone je prišel na OI. V Peking so Slovenke prišle v sijajni formi, izstopali pa sta Bogatajeva in Križnarjeva. Prva je postala olimpijska prvakinja, druga pa je osvojila bron na posamični tekmi. Na mešani ekipni tekmi sta s Timijem Zajcem in Petrom Prevcem osvojili še zlato. Če bi bila na sporedu tudi ženska ekipna tekma, bi bila zgodba še dodatno pozlačena, a tako daleč ženski skoki pred leti, ko je bil sestavljen program OI, niso bili.

Je pa nekoliko podcenjujoč odnos do ženskih skokov zaznamoval sezono svetovnega pokala predvsem kar se tiče koledarja. Odpadlim tekmam zaradi covida-19 so pri Fisu le redko našli nadomestna prizorišča, odpadel pa je tudi celotni ruski del zaključka sezone zaradi ruske invazije na Ukrajino.

Skoraj mesec dni trajajoča luknja je januarja zaradi odpovedi japonskega dela koledarja prišla po premierni silvestrski turneji na Ljubnem ob Savinji. Tam je smetano sicer pobrala Kramerjeva, je pa na prvi od dveh tekem tam zmagala Križnarjeva, na drugi pa je bila druga Bogatajeva. To tekmovanje bo v naslednjih letih v sodelovanju z avstrijskim Beljakom ključno pri pridobivanju na odmevnosti ženskih skokov, ki še vedno nekoliko "capljajo" za moškimi.

So pa vsaj na turneji raw air na Norveškem ženske prišle na svoj račun z večjim denarnim skladom kot moški. In tudi tam je največ pokazala Slovenka. Križnarjeva je namreč slavila, tretja pa je bila Bogatajeva. Slovenske orlice so na podlagi izidov na največjih tekmah pokazale, da jim to sezono z izjemo začetne prevlade Kramerjeve v svetovnem pokalu ni bilo para.

 

Komentarjev 11
  • jakec1575 12:00 15.marec 2022.

    ce bi pol szs odpustili, grelnike stolov in uporabnike sluzbenih kartic, bi bilo dovolj denarja da se nagradi te vrhunske rezultate. slovenska majhnost v glavah se enkrat na delu.

  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:47 15.marec 2022.

    Licemerski izjavi SZS manjka le ustrezen zaključek, da dobi pravi pomen in sicer izjava ni nič drugega kot, quite ordinary bullshit squared! Sicer pa tovrstni odnos SZS do trenerjev, ki so bili doma nadpovprečno uspešni ni nič novega, saj je ...prikaži več sistem nagrajevanja naravnan tako, da vse, ki štrlijo iz povprečja, hitro odžene v naročje konkurence, kjer imajo nagrajevanje merjeno z dejansko vrednostjo doseženih rezultatov, ne pa povprečju birokratsko določenih kriterijev.

  • leonardo 08:44 15.marec 2022.

    Veliko sreče v nadaljnih uspehih? HINAVCI! Sedaj, ko je dosegel praktično vse, pa se jim niti ne ljubi, da bi ga uporabili drugje?