Šport
102 ogledov

Življenje Uroša Zormana na knjižnih policah

Lojze Grčman biografija Uroš Zorman Facebook
V Sloveniji so redke biografije o znanih slovenskih športnikih.

Izpod peresa Lojzeta Grčmana je pri Založbi Vida luč sveta zagledala knjiga o slovenskem rokometašu Urošu Zormanu pod naslovom Tako, kot sem rekel.
 
Zorman je eden najboljših srednjih zunanjih igralcev vseh časov na svetu. Na reprezentančni ravni je zbral 225 tekem, kar je največ v zgodovini Slovenije. Bil je član srebrne slovenske izbrane vrste na evropskem prvenstvu leta 2004, dvakrat je nastopil tudi na olimpijskih igrah - v Atenah leta 2004 in Riu de Janeiru leta 2016.

Na klubski sceni je igral za Slovan, Prule 67, Celje Pivovarno Laško, Ademar Leon, Ciudad Real in Kielce ter štirikrat osvojil ligo prvakov, po enkrat v dresu Celja Pivovarne Laško (2004) in Kielca (2016), dvakrat v majici španskega Ciudad Reala (2008 in 2009).

koronavirus Reprezentant Šport "Se lahko slišiva kasneje, komaj diham, kaj šele govorim"

Po koncu igralske kariere je zaplul v trenerske vode, trenutno je pomočnik Ljubomirja Vranješa pri slovenski reprezentanci ter prvi strokovni asistent Talanta Dušebajeva pri poljski ekipi Vive Kielce.

Uroš Zorman in Luka Žvižej | Avtor: Anže Petkovšek Poslovilna rokometna tekma Uroša Zormana in Luke Žvižeja v Celju Anže Petkovšek

Biografija o Zormanu je nastala iz več razlogov, glavno vodilo pa je bilo, da v Sloveniji primanjkuje tovrstne literature, čeprav premore veliko vrhunskih športnikov. Zato je bila športna in trenerska odločnost Zormana povod za zapis njegove športne in zasebne poti.

"Občutki ob izidu knjige so odlični. Priznam, najprej mi ideja ni bila najbolj po godu, saj se ne želim preveč izpostavljati. Ampak kasneje, ko sva se z Lojzetom dobivala in so drug za drugim nastajali pogovori ter posamezne epizode moje kariere, mi je vse skupaj postajalo vse bolj všeč," je o nastanku knjige povedal Zorman.

"Tudi odzivi okolice so za zdaj odlični. Saj veste, kako je: tudi če ti je nekaj všeč, morda drugim ne bo. S pozitivnimi mnenji pa zadovoljstvo le še raste. Igralsko obdobje moje kariere je za mano, pred mano pa je trenersko. Če se malo pošalim, pričakujem torej še drugi del biografije. Žal smo zaradi znane situacije trenutno vsi doma. Morda pa je to celo dobro in bodo ljudje še bolj željni zanimivega in duhovitega branja," je še dodal legendarni slovenski rokometaš, ki je igralsko kariero uradno končal na lanski jesenski "rokometni simfoniji" v Celju. Takrat se je poslovil skupaj s svojim prijateljem in dolgoletnim reprezentančnim soigralcem Luko Žvižejem.

rokomet Celje Pivovarna Laško - Elverum/ Padla odločitev Šport Konec tudi za rokometaše, naslov Celjanom

Uroš Zorman in Luka Žvižej | Avtor: Anže Petkovšek Poslovilna rokometna tekma Uroša Zormana in Luke Žvižeja v Celju Anže Petkovšek

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice