Šport
334 ogledov

Zorman ponosno: "Sem patriot, Slovenec in to je moje"

Uroš Zorman Profimedia
Selektor moške rokometne reprezentance Uroš Zorman je po zmagi nad Danci pohvalil moštveni duh in karakter svojih varovancev.

Slovenska moška rokometna reprezentanca bo na evropskem prvenstvu v Nemčiji obiskala še tretje veliko mesto in v petek v Kölnu igrala za končno peto mesto. Tekmec še ni znan, že po zmagi proti Danski za konec drugega dela v Hamburgu pa je selektor Uroš Zorman svoje varovance označil kot družino in izpostavil karakter, ki premosti vse težave.

Štiriinštiridesetletni nekdanji organizator igre se je pred 20 leti podpisal pod doslej največji uspeh na EP, ko so v domovini takratni varovanci Toneta Tislja osvojili srebrno kolajno.

Tako visoko v Nemčiji ne bodo posegli, je pa po vseh težavah zaradi poškodb in nekaj slabših tekmah Zorman v pogovoru s slovenskimi mediji po zmagi proti Danski (28:25) izrazil ponos do svojih varovancev.

Izpostavil je njihov karakter, ki pride na površje tudi ob vseh težavah, s katerimi se je izbrana vrsta spopadala vse od začetka priprav konec decembra.

Uroš Zorman | Avtor: Profimedia Profimedia
"Vidite, da je to ena prava družina. Dihamo eden za drugega. Tudi ob slabih stvareh se ne kregamo, ne pride do razdora ali razpada sistema. To je veličina, ki smo jo gradili. Tudi če tekma ne bi odločala o ničemer, smo bili odločeni, da gremo v njo maksimalno. Že zaradi nas samih in to pove nekaj o veličini te ekipe," je v torek zvečer po zmagi razlagal Zorman.

Njegovi varovanci bodo skušali priti do izenačene tretje najboljše uvrstitve na EP, četrta je bila Slovenija na Norveškem, Švedskem in v Avstriji pred štirimi leti. Tretjič bo Slovenija igrala za peto mesto. To je zasedla leta 2000 na Hrvaškem in si zagotovila nastop na svojih prvih OI v Sydneyju 2000.

Tokrat tekma ne bo odločala o ničemer, saj si je Slovenija že zagotovila nastop v kvalifikacijah za OI, neznanka je le, v kako močni skupini bo igrala, do neposrednega nastopa na prihodnjem SP pa s petim mestom ne more.

"Še eno tekmo imamo pred sabo. Čakata nas dva dneva počitka, zaradi česar se bomo maksimalno pripravili na to tekmo. Po dolgem času smo spet na zemljevidu in skorajda do konca na turnirju," je izpostavil slovenski selektor.

Pogled je obrnil tudi na dosedanji potek prvenstva, na katerem je Slovenija zbrala pet zmag ob dveh porazih. O preveliko če-jih ne razmišlja, je pa zadovoljen, ker je na EP vzel skalp nekaterim velikim ekipam. "Na koncu pri nas vedno iščemo neke če-je. Tudi mi smo jih iskali, če bi imeli to in ono ... A dejstvo je, da imamo, kar imamo. Nismo jokali ali obžalovali," je začel Zorman.

slovenska rokometna reprezentanca Uspeh Šport Tulipani odprli vrata, Slovenci ugnali Dance in si zagotovili še eno tekmo

Dodal je, da ni ljubosumen na selektorja Danske Nikolaja Jacobsena, ki ima na voljo ogromno bazo igralcev. "Rekel sem, da nisem ljubosumen. Ponosen sem na svojo zemljo in svoje fante. Tega nikoli ne bi menjal, tudi če bi bil vselej zadnji. Sem patriot, Slovenec in to je moje. Malo nas je, moramo biti ponosni na vse, kar delamo," je dejal in izpostavil tudi številne druge slovenske športnike na najvišji ravni.

Po zmagi proti Danski je svojim varovancem dovolil spiti pivo več, potem ko so na igrišču pustili zadnji atom moči. "Pomembno je, da se lahko po tekmi pogledaš v ogledalo in rečeš, da si dal vse od sebe. Če so boljši, jim daš roko in greš naprej."

Aleš Pajovič Evropsko prvenstvo Šport Pajovičevi varovanci namučili še eno velesilo

Proti Švedski niso bili pravi, proti Portugalski pa so naredili preveč napak, je razlagal Zorman: "Ne bom rekel, da nas je to stalo polfinala, saj bi bila tekma proti Danski povsem drugačna. Torej vemo, kje 'kiksamo'. Ob polčasu sem rekel, da ni pomembna razlika, lahko je tudi -20, le da bomo cel drugi polčas igrali z isto vnemo kot v prvem. Ko si tak, rezultat pride sam po sebi. Ta ekipa sama sebe hrani."

"Pomembno je, da smo ostali mirni ter nismo paničarili. Verjeli smo v to, kar počnemo. Tudi če bi izgubili, bi bil ponosen na fante. Garali so, bili so pravi in se borili. Imeli so željo ter ekipni duh. Vsi so dihali eden za drugega, tako kot že skozi celotno prvenstvo," je še enkrat več svoje načete varovance pohvalil 44-letni Ljubljančan.

slovenska rokometna reprezentanca Zaničujoče Šport "Imam pomembnejše skrbi, kot je tekma s Slovenijo"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.