Šport
46 ogledov

Zvezda Football Managerja pred debijem v Srbiji

Freddy Adu EPA
Nekoč izjemno nadarjeni Američan Freddy Adu se je znašel v kadru srbskega prvoligaša Jagodine za jutrišnjo tekmo s Crveno zvezdo.

Freddyja Aduja so ameriški mediji nekoč označevali kot novega Peleja. Američan z ganskim poreklom je namreč kot 14-letnik zaigral za MLS ekipo DC United, blestel pa je tudi v mlajših ameriških selekcijah. Za reprezenzanco ZDA do 17 let je tako v 15 nastopih zabil 16 zadetkov, v izbrani vrsti U20 pa je bil prav tolikokrat uspešen v 33 nastopih. Tudi v članski reprezentanci je že zaigral na 17 tekmah, dosegel je dva gola.

Freddy Adu | Avtor: EPA EPA
Ljubiteljem nogometa pa se je v spomin vtisnil še na en način. V Football Managerju, eni izmed najbolj priljubljenih nogometnih računalniških iger, je bil že kot najstnik nezaustavljiv. V članku za ESPN je njegovo kakovost v igri opisal tudi Miloš Živanović. "Zahvalil se mu bom za prav vse. Za vse neprespane noči, za vsako lovoriko, za naslove v srbski ligi in Ligi prvakov. Z Jagodino je osvojil že prav vse," se je računalniške igre spomnil navijač Jagodine. Živanović bo zdaj lahko Američana spremljal tudi v realnem življenju.

Adu je namreč podpisal pogodbo s klubom, ki je v zadnjih treh letih osvojil dve četrti in eno tretje mesto v srbski ligi, leta 2013 pa je osvojil tudi srbski pokal. Američan je nazadnje nosil dres brazilske Bahie, kjer pa se ni naigral. Pred tem si je evropske izkušnje nabiral že tudi pri velikanih kot sta Benfica in Monaco. V tokratnih kvalifikacijah za Evropsko ligo je Jagodino s skupnim rezultatom 1:0 izločil romunski Cluj.

Trener Mladen Dodić je o novi okrepitvi dejal: "Nismo si mislili, da je njegov prihod sploh mogoč. Ko pa nam ga je njegov zastopnik ponudil, smo bili seveda zelo zainteresirani. Sodelovanje bi bilo lahko koristno za obe strani. Pomaga nam lahko k boljšim rezultatom, mi pa mu bomo omogočili igranje po nekaj slabih sezonah, ki jih je imel. Vsi so pričakovali, da bo imel izjemno kariero, a zdaj že nekaj časa ni veliko igral. Pogovorli smo se, pomagamo lahko eden drugemu."

Freddy Adu | Avtor: EPA EPA
Edina ovira za prihod Aduja je bil rasizem, ki naj bi bil prisoten v srbskem nogometu. "Freddy o našem nogometu ni vedel veliko, poleg tega pa je večinoma slišal le slabe reči. A potem, ko nas je kot gost obiskal na tekmi s Clujem, je hitro spremenil mišljenje. Želel si je prav tu oživiti svojo kariero," je še povedal Dodić. Adu zaenkrat še ne želi govoriti z mediji.

"Freddy ima veliko privržencev v Srbiji. Hvala bogu za Football Manager!" je dejal Živanović in dodal: "A publiciteta ni vse, še kako bo pomagal ekipi. Ogledal sem si nekaj treningov, tudi v resničnem življenju je dober nogometaš. Menim, da bo vse v redu. Zna streljati, podati, ima dober predložek ... Menim, da bo eden izmed treh najboljših igralcev v ligi."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.