Svet
16 ogledov

600 najstnikov popolnoma razdejalo vilo

zabava, pijača Shutterstock
Dva 22-letnika, organizatorja vandalske zabave, na kateri je okrog 600 mladih sodelovalo pri uničevanju vikenda na jugu Francije, sta obsojena na leto dni pogojno oziroma šest mesecev zapora in 20 tisoč evrov denarne kazni.

Tuji mediji poročajo o prvem sojenju na francoskem sodišču zaradi posnemanja dogajanja v filmu Projekt X, v katerem trije srednješolci organizirajo zabavo v vili, ki jo do konca večera povsem uničijo. Droge, nasilje, seks, alkohol v potokih in 17-letni organizatorji, nepriljubljeni na srednji šoli, hitro postanejo lokalni junaki.

Film je v kratkem času postal navdih za mlade upornike po vsem svetu. Fenomenu, ki se strašljivo hitro širi po Evropi, se niso mogli upreti niti francoski najstniki in zadnji "projekt X" se je zgodil v vili v regiji Provence-Alpes-Côte d'Azur. Allan Brooks in Alexandre Fleury sta prek socialnega omrežja Facebook objavila alkohol in dva evra za vstopnico.

Vila popolnoma uničena

Na zabavo je prišlo 600 mladih, ki so v le nekaj urah popolnoma uničili vilo, ki jo je občasno uporabljal neki nizozemski par. Na spletu so se kaj kmalu pojavili posnetki popolnoma uničenih prostorov, izpuljenih radiatorjev in straniščnih školjk ter razbitih oken, vse pohištvo pa je končalo v bazenu. Škoda je bila ocenjena na 80 tisoč evrov.

Po vzoru scenarija za film je bilo veliko alkohola in mamil, trije DJ-i, stiptizete, ker pa se je divja zabava razširila na ulice, so okoli polnoči sosedje poklicali policijo. Gostje so skakali skozi okna, organizatorja pa sta obsojena na zaporno kazen.

Hitra reakcija rešila babičino hišo

Skupine, kot so Vsi sanjamo zabavo iz Project X, so le nekatere od priljubljenih Facebook profilov, kjer se izmenjujejo informacije o podrobnostih s takih zabav in se predlagajo lokacije novih. Kako nevarno je lahko nenadzorovano širjenje informacij, kaže primer 13-letnega Benjamina Cotta, ki je hotel na praznovanje 14. rojstnega dne v babičinem domu povabiti 30 najbližjih prijateljev.

Informacija se je bliskovito razširila in nekdo je ustvaril skupino na Facebooku, ki je zbrala že 17 tisoč članov, število povabljenih pa se je povzdignilo na 30 tisoč. Benjaminov oče je šel na policijo, ki je zabavo preprečila.

Komentarjev 1