Svet
14 ogledov

Al Kaida izkorišča lov na Gadafija

Niger Libija EPA
Medtem ko sile libijske prehodne vlade osvajajo Gadafijeve trdnjave, se v Nigru bojijo nestabilnosti, ki jo razmere v Libiji vnašajo v njihovo državo. Krepi se tudi moč Al Kaide.

Sile libijske prehodne vlade eno za drugim osvajajo puščavska mesta. Prevzeli so nadzor nad Sabo, kjer posamezniki sicer še poskušajo voditi upor, a je le vprašanje časa, kdaj ga bodo strli. Poleg Sabe so zavzeli še Jufro, Sokno, Waddan in Houn. Tako so Gadafijevim privržencem presekali poti in jim onemogočili pobeg proti jugu. Vojaki so prepričani, da so vedno bliže Gadafiju.

Medtem so iz Tripolija sporočili, da naj bi bili prihodnji teden znani člani nove libijske vlade. Da se razmere v prestolnici umirjajo, priča tudi dejstvo, da bodo prvič po padcu Moamerja Gadafija nad ameriškim veleposlaništvom dvignili ameriško zastavo.

Strah na drugi strani meje

Nigrska vlada se boji, da bo vojna v Libiji vnesla nestabilnost tudi v Niger. Bojijo se, da bo Gadafijevo orožje pristalo v rokah Al Kaide, še bolj kot to pa jih skrbi, da bi ga nekega dne lahko proti vladi uporabili Touaregi. Ti so se dvakrat že uprli vladi, mnogi med njimi pa tudi prečkali mejo v Libijo in obljubili zvestobo Gadafiju.

Upor Touaregov se sicer trenutno zdi manj verjetna možnost. Bolj skrb vzbujajoča je krepitev Al Kaide, ki dobro izkorišča arabsko pomlad. Kaos, ki je zajel afriške države, namreč učinkovito odvrača pozornost od njihovega početja. Sever Nigra je prepreden z njihovimi potmi, po katerih tihotapijo drogo, orožje in ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.