Svet
6 ogledov

Nato še vztraja v Libiji

Operacija zveze Nato v Libiji je bila podaljšana do konca septembra. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Nato ostaja v Libiji še nadaljnje tri mesece. Gadafi miri, da Natovo bombardiranje ne bo trajalo večno.

Natova misija v Libiji naj bi se iztekla 27. septembra, a so jo že drugič podaljšali še za dodatnih 90 dni. Kot so dejali, njihova naloga še naprej ostaja zaščita civilistov. Odpor ostankov Gadafijevega režima naj bi se kmalu končal. Kljub temu je v organizaciji prevladalo mnenje, da se mora misija nadaljevati, dokler ne bo obstajala nobena grožnja za civiliste.

V veljavi še naprej ostaja embargo na orožje, ki pa dovoljuje libijskemu prehodnemu svetu in Združenim narodom dobavo orožja za zagotavljanje varnosti. Še vedno velja tudi prepoved letenja nad Libijo. Libijskim civilnim letalom naj bi tako dovolili lete, v kolikor bodo sporočila točen potek leta.

Prenovljena resolucija ZN predvideva tudi pomoč libijskim oblastem v prvih treh mesecih po prevzemu oblasti. V misiji naj bi sodelovalo do 200 ljudi, ki naj bi med drugim pomagali pri urjenju policistov in pripravi volitev.

"Gadafijeva" mesta padajo

Gadafijevi nasprotniki trdijo, da jim je uspelo prevzeti oblast v večini nekdanjih polkovnikovih utrdb. Boji še vedno potekajo v Sabi, Bani Walidu in Sirti. V zadnjem nagovoru, ki so ga objavili v torek, je Gadafi svojim privržencem sporočil, da Natovi bombni napadi ne bodo trajali večno.

Nekdanji libijski voditelj je še vedno na begu. Kje se nahaja, ni znano.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.