Svet
10 ogledov

"Gadafija so izdali"

Moamer Gadafi Reuters
Gadafi naj ne bi zapustil Libije. Tripoli naj bi padel, ker je Gadafija izdal član njegovega najtesnejšega kroga ljudi.

Gadafi je še v Libiji in dobre volje, za njim pa stoji mogočna vojska, je sporočil njegov tiskovni predstavnik Moussa Ibrahim. S tem želijo v polkovnikovem taboru utišati govorice, da je zapustil državo. O tem, kje se nahaja, se namreč ugiba že vse od sredine avgusta, ko je padla prestolnica. 

"Boj je daleč od tega, da bi bil končan. Še vedno smo zelo močni, naša vojska je močna, imamo na tisoče prostovoljcev," je dejal Moussa. Poleg tega trdi, da Gadafijeve sile nadzirajo obširna območja države, severno obalo, dele zahoda, v celoti pa naj bi bil njihov jug. "Zbiramo sile. Osvobodili bomo vsa libijska mesta, pa če se bomo morali boriti od ulice do ulice, hiše do hiše, še dolga leta."

"Gadafi, žrtev izdaje"

"Vsi smo bili presenečeni, kako hitro je Tripoli padel," je dejal vodja Tuaregov in nekdaj član Gadafijevega ožjega kroga Agali Alambo. V intervjuju za The Associated Press je Alambo, ki je zbežal v Niger, dejal, da je član varnostne ekipe delal za upornike. "Libijec", kot ga je imenoval, je prestopil na stran upornikov, česar pa Gadafi ni vedel, dokler ni bilo že prepozno.

Da je "Libijec" upornikom predal koordinate ključnih lokacij, je postalo jasno 24 ur pred napadom na libijsko prestolnico. Libijski prehodni svet je tako dobil natančna navodila, kje napasti, Gadafijeve sile pa je omenjeni dvojni agent poslal v napačno smer.

Alambo je dejanje označil za najvišjo možno izdajo. Ob tem je dodal, da z Gadafijem v zadnjem mesecu ne njegovi generali ne sin niso imeli stikov. Kje je Gadafi in kako je z njim, ne ve.

Niger edina rešitev

Alambo je vodil prvi konvoj polkovnikovih privržencev v Niger, kjer so si poiskali zatočišče. S tamkajšnjimi oblastmi se trenutno pogaja o njihovem statusu in (ne)izročanju mednarodnemu kazenskemu sodišču.

Po odhodu Gadafijeve soproge in otrok v Alžirijo so se za njegove privržence vrata v to državo zaprla. Dostop do Egipta, Tunizije in Čada ni mogoč, saj območje nadzorujejo uporniki. Edina možnost tako ostaja prestop državne meje z Nigrom.

Alambo navaja, da naj bi bilo v Nigru zdaj 30 Libijcev, večina sorodnikov in sodelavcev treh generalov, ki so se zatekli tja. V nedeljo se jim je pridružil tudi Gadafijev sin Saadi. O njegovi vlogi v dogajanju v Libiji je Alambo dejal: "Saadi? On je samo nogometaš. Ni se vpletal v politiko kot njegov brat." Kljub temu ga mednarodna skupnost išče zaradi "tesne povezanosti z režimom in vodstvom vojaških enot, vpletenih v zatiranje protestov".

Komentarjev 1
  • Marjan Valič 12:42 14.september 2011.

    prej.ali.slej.ga.bodo.ubili..gadafi.je.gotou.ni.več.pomoči