Svet
6828 ogledov

Ali bodo Hrvati ostali brez predsednika vlade?

Andrej Plenković Jean Claude Juncker Epa
Hrvaški mediji se sprašujejo, ali bo premier Andrej Plenković zapustil Hrvaško in pobegnil v Bruselj in s tem povzročil politično krizo.

Voditelji članic EU bodo drevi v Bruslju še drugič poskušali doseči dogovor o svežnju imenovanj na vodilne položaje v institucijah unije. V Bruselj bi očitno rad pobegnil tudi hrvaški premier Andrej Plenković.

Miro Cerar in Andrej Plenković v Zagrebu Cerar in Plenković Slovenija Miro Cerar in Andrej Plenković: Nestrinjanje že pri temi srečanja, kaj šele glede arbitraže

Andrej Plenković Jean Claude Juncker | Avtor: Epa Epa

Pobegnil bi kot zunanja ministrica

Hrvaški mediji po številnih aferah, v katere so vpleteni člani vodilne stranke HDZ, pišejo, da je hrvaška vlada na majavih nogah. Časnik Večernji list piše, da Plenkovićeva vlada ima nekaj časa, da se izogne političnemu kaosu v državi, po drugi strani pa pišejo tudi o tem, da bi premier rad zasedel dobro plačani položaj v Bruslju, tako kot Marija Pejčinović Burić, ki je položaj Ministrice za zunanje zadeve zamenjala za položaj nove generalne sekretarke Sveta Evrope.

Andrej Plenković Jean Claude Juncker Svet Juncker: S Plenkovićem se vedno znova zaljubiva

Hrvati pišejo, da bo morda že v nedeljo zvečer jasno, ali bo Plenković novi šef Evropskega sveta, kjer bi nasledil Donalda Tuska. Že tedne krožijo novice, da bi utegnil Plenković zasesti enega od vodilnih položajev v Evropski komisiji. Če bo tako, piše Financial Times, lahko Plenkoviću čestitatamo, ali ga simpatiziramo ali ne. 

Miro Cerar in Andrej Plenković v Zagrebu | Avtor: EPA-EFE/ANTONIO BAT EPA-EFE/ANTONIO BAT

Marjan Šarec Hrvaška Slovenija Šarec: To sem povedal kolegu Plenkoviću, vzel je na znanje

V nedeljo se v Bruslju mudi slovenski premier Marjan Šarec, ki za novo predsednico komisije podpira Danko Vestagerjevo, sicer pa se zavzema za čimprejšnji dogovor o celotnem svežnju. Glavna protikandidata Vestagerjevi sta vodilna kandidata relativne zmagovalke volitev, desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP), in drugouvrščenih socialdemokratov, Nemec Manfred Weber in Nizozemec Frans Timmermans. Predsednika komisije s kvalificirano večino predlagajo voditelji članic unije, potrdi ga pa Evropski parlament z absolutno večino. Pri odločanju o svežnju imenovanj na vodilne položaje je treba poleg političnega ravnotežja upoštevati še geografsko in demografsko ter spolno uravnoteženost.

Andrej Plenković Slovenija Plenković udaril nazaj prek meje

Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković je sporočil, da državi vztrajata pri | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Sledi politična kriza?

Mediji na Hrvaškem pišejo, da je pričakovati politično krizo, če bo Plenković res sprejel novo, dobro plačano službo, saj so se tudi v primeru belgijskega Van Rompuya in poljskega Tuska, občutile posledice njunega odhoda iz države na vrh Evropskega sveta.
Večernji list piše, da je Plenkovićeva vlada že tako na trhlih nogah, položaj znotraj vodilne stranke na Hrvaškem HDZ pa je zelo konflikten. Vseeno ima Plenković nekaj mesecev časa, preden odide v Bruselj, da popravi situacijo in Hrvaške ne pahne v politično krizo. Da bi obstala vlada tudi po njegovem morebitnem odhodu, bo moral izbrati novega predsednika vlade. Ugiba se, da naj bi bil zdaj med glavnimi kandidati, če bo do tega scenarija prišlo, predsednik hrvaškega sabora Goran Jandroković.

Komentarjev 3
  • Laznivi 10:11 30.junij 2019.

    Tomicka je ze predsednica komisije a ne.

  • marsal 09:19 30.junij 2019.

    vedno več ustašev v Bruslju !

  • anton55 08:55 30.junij 2019.

    Nesposobnež,gospodarstvo na psu,mladina beži iz države,on pa narod fila s problemom nekaj metrov slane vode,ki ni bila nikoli hrvaška.