Svet
6 ogledov

'Američani mešajo črno z belim'

Ladja Impeccable je plula v bližini otoka Hainan, na katerem ima Kitajska veliko Žurnal24 main
Kitajska se je odzvala na ameriške obtožbe o nadlegovanju ladje ameriške mornarice. Po njihovem mnenju so Američani kršili mednarodne in kitajske zakone.

Predstavnik zunanjega ministrstva Ma Zhaoxu je ameriške obtožbe označil za "popolnoma netočne". Ameriška ladja naj bi bila v kitajskih vodah in ne v mednarodnih, kot so trdili Američani. "Ameriške obtožbe so grobo v nasprotju z dejstvi in mešajo črno z belim," pravi Ma.

 

Lastijo si morje

Kitajska na večji del Južnokitajskega morja gleda kot na svoje ozemlje, čeprav si otoke v tem morju lastijo tudi Filipini, Vietnam, Malezija, Brunei in Tajvan. Po mednarodnem pravu se kitajske teritorialne vode raztezajo 22 kilometrov od njene obale, ekskluzivna ekonomska cona pa obsega pas 370 kilometrov od obale.

Do neljubega dogodka je prišlo v Južnokitajskem morju, 120 kilometrov južno od otoka Hainan. Kitajska je prepričana, da je ameriška ladja vohunila. Z ladjo Impeccable namreč ameriška mornarica s sonarjem pregleduje morsko dno. Pridobljene informacije uporabljajo za usmerjanje lastnih podmornic ali za sledenje tujim.

Sporna ekskluzivna cona
Otok Hainan, na katerem ima Kitajska veliko podmorniško bazo, se nahaja v ekskluzivni ekonomski coni. Kaj je tujcem v tej coni dovoljeno, si obe strani razlagata vsaka po svoje. Vsakršno zbiranje podatkov drugih držav znotraj omenjene ekskluzivne cone je za Kitajce nezakonito. ZDA pa medtem zatrjujejo, da se prepoved nanaša le na podmorsko raziskovanje.

Kitajci v spodnjicah
Ameriško obrambno ministrstvo je sporočilo, da je pet kitajskih ladij v nedeljo v Južnokitajskem morju manevriralo nevarno blizu neoborožene ladje ameriške mornarice, kar je bil po njihovih navedbah očiten poskus nadlegovanja ameriške posadke. Ena izmed petih kitajskih ladij se je ameriški približala na manj kot osem metrov, kitajska posadka pa se je slekla do spodnjega perila. Poleg tega so Kitajci v vodo na pot ameriške ladje metali kose lesa. State Department je zaradi incidenta že protestiral pri kitajskih oblasteh.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.