Svet
20 ogledov

Amerika zahteva odškodnino za krizo

Bank of America kupuje družbo Countrywide Financial za štiri milijone dolarjev v Žurnal24 main
Ameriške oblasti tožijo 17 bank zaradi izgub, povezanih s hipotekarnimi vrednostnimi papirji. Davkoplačevalci so ob izbruhu krize zaradi padca vrednosti papirjev izgubili na milijarde dolarjev.

Med bankami, ki jih toži ameriška zvezna agencija za nepremičninske finance, so Bank of America, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Deutsche Bank, HSBC, Barclays in Nomura. Agencija v tožbah proti bankam navaja, da so pri hipotekarnih vrednostnih papirjih kršile zakonodajo.

Zagovorniki potrošnikov so že več let zahtevali tovrsten korak. Ves čas poudarjajo, da finančni velikani niso prevzeli prave odgovornosti za dejanja, ki so privedla do svetovne finančne krize. Do te je prišlo po poku balona nepremičninskih cen v ZDA in posledične izgube vrednosti hipotekarnih vrednostnih papirjev.

Igračkanje pripeljalo do krize

Agencija pravi, da so banke z igračkanjem z omenjenimi vrednostnimi papirji tekom večletnega napihovanja nepremičninskega balona na koncu povzročile velike izgube v paradržavnih hipotekarnih družbah Fannie Mae in Freddie Mac. Slednji je država nato morala rešiti pred propadom, saj jamčita za levji delež ameriških hipotekarnih posojil.

Omenjeni družbi sta namreč od Bank of America kupili za 32,6 milijarde dolarjev hipotekarnih vrednostnih papirjev, od Credit Suisse za 14,1 milijarde dolarjev, od Deutsche Bank za 14,2 milijarde dolarjev, od Goldman Sachs pa za 11,1 milijarde dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.