Svet
623 ogledov

Trije ameriški vojaki mrtvi, še 25 ranjenih

Jordanija dron Profimedia Vojaški dron na sirsko-jordanski meji.
Ameriški predsednik je napovedal povračilne ukrepe.

V napadu z dronom so bili v vojaškem oporišču v Jordaniji ubiti trije ameriški vojaki, še 25 je bilo ranjenih, je danes sporočila ameriška vojska. Predsednik ZDA Joe Biden je v izjavi zatrdil, da so napad izvedle skrajne skupine, ki uživajo podporo Irana, ter napovedal povračilne ukrepe.

Napad se je glede na navedbe osrednjega poveljstva ameriške vojske (CENTCOM) zgodil v oporišču na severovzhodu Jordanije, blizu meje s Sirijo.

"Čeprav še vedno zbiramo dejstva o tem napadu, vemo, da so ga izvedle skrajne militantne skupine, ki uživajo podporo Irana in delujejo v Siriji in Iraku," je v izjavi sporočil Biden in dodal, da se s soprogo Jill pridružujeta družinam in prijateljem padlih, ki žalujejo za umrlimi v "podlem in popolnoma nepravičnem napadu".

Napovedal je tudi povračilne ukrepe. "Ne dvomite - od krivcev bomo terjali odgovornost, ko in kakor bomo sami izbrali," je dodal v izjavi, ki jo povzemajo tuje tiskovne agencije.

Hiter odziv Jordanije

Jordanija je sicer v odzivu zatrdila, da se napad ni zgodil na njenem ozemlju. Kot je sporočil tiskovni predstavnik vlade Muhanad Mubaidin, je bilo tarča vojaško oporišče Al Tanf v Siriji, blizu meje, kjer so ameriške sile nameščene v okviru mednarodne koalicije proti džihadistom.

Gre za prve smrtne žrtve med ameriški vojaki v regiji, odkar se na območju po napadu islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra močno razplamtevajo napetosti. Ameriške baze so sicer že bile tarče napadov, a doslej Washington še ni poročal o žrtvah.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar rajko55
    rajko55 08:31 29.januar 2024.

    Iranske posredniške skupine so v napadu z brezpilotnim letalom v Jordaniji ubile 3 vojake ameriške vojske in ranile 30+ drugih. Prihajajo poročila o evakuaciji ruskih častnikov in višjega vodstva sirske vojske iz letalske baze Shayrat. Masovni povračilni zračni napadi ZDA ...prikaži več so neizbežni. Ali.... drek je priletel v ventilator.

  • Idioti 07:51 29.januar 2024.

    Škoda k jim niso pobil celo kompanijo A ! Vsaka čast tud za te 3 !! Če rabite inštruktorja namerilca se kar oglaste !

  • a3479c8857678e87df3c796b6335aa01be0c1022 22:47 28.januar 2024.

    Škoda le, da jih niso fentali 30 in ranili 250. Naj Ameri žanjejo to, kar sejejo.