Svet
15222 ogledov

Apokalipsa: naravna katastrofa vzela skoraj 700 življenj

Papua Nova Gvineja plaz Epa Plaz je pod seboj pokopal vse: hiše, ljudi, živali.
Prizadeto območje je tako odročno, da je do njega mogoče priti skorajda izključno po zraku.

Obsežen zemeljski plaz, ki se je v petek sprožil na odročnem delu Papue Nove Gvineje, bi lahko terjal več kot 670 življenj, so danes sporočili iz Mednarodne organizacije za migrante (IOM). Ocenjujejo, da je plaz pokopal najmanj 150 hiš, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Ocena je, da je pokopanih več kot 150 hiš," je sporočil predstavnik IOM Serhan Aktoprak in dodal, da ocenjujejo, da je umrlo več kot 670 ljudi. "Razmere so grozne, saj zemlja še kar drsi. Voda teče in to resno ogroža vse vpletene," je dodal.

"Ljudje uporabljajo za kopanje palice, lopate in vile za odstranjevanje trupel, ki so pokopana pod zemljo," je še opisal razmere na terenu. Več kot tisoč ljudi je moralo zapustiti svoje domove na prizadetem območju.

Papua Nova Gvineja plaz | Avtor: Epa Epa

Tudi lokalne oblasti in reševalne ekipe svarijo, da je nevarnost nadaljnjega proženja zemeljskih plazov še vedno velika. Petkov plaz pa je pod sabo pokopal tudi tako rekoč vso živino, polja, vrtove, uničil je tudi izvire čiste pitne vode.

Marca najmanj 23 mrtvih

Predsednik papuanske vlade James Marape je svojcem umrlih v petek izrekel sožalje in napovedal, da bo na pomoč pri odpravljanju posledic plazu napotil civilno zaščito in vojsko. Pomoč je ponudila tudi Avstralija.

Območje, kjer se je sprožil plaz, sicer leži južno od ekvatorja, kjer so pogosta močna deževja. Marca je zaradi zemeljskega plazu v bližnji provinci umrlo najmanj 23 ljudi.

Papua Nova Gvineja plaz | Avtor: Epa Epa

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Plavi-mil 10:19 27.maj 2024.

    A, naša zaskrbljena Tanja kaj žaluje, ne, ne, to so navadni ljudje, oni niso Iranski mesar.

  • Kmodri_ 16:42 26.maj 2024.

    V bistvu je prav sarkastično, da naravne ujme prizadenejo prav nerazvite predele sveta! Po moje je Bog ali Alah na dopustu!

  • Ender3 12:59 26.maj 2024.

    Kot, da so vojne premalo..?

Sorodne novice