Svet
2654 ogledov

Aretirali že 68 ljudi, takšna kazen jim grozi

Protesti Kapitol Washington zasedba trump Epa
Iščejo nasilne protestnike, ki so vdrli v ameriški kongres.

Aretirali že 68 ljudi

Ameriška policija išče podpornike predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki so v sredo nasilno vdrli v poslopje ameriškega kongresa. Po poročanju ameriške televizije Fox News napadalcem na kongres grozi do 10 let zaporne kazni. Doslej so aretirali 68 ljudi. V ameriški javnosti se je že razvnela razprava, kako je lahko prišlo do sredinih dogodkov.

Šef policije Washingtona Robert Contee je na današnji novinarski konferenci dejal, da so v sredo in danes zjutraj aretirali skupaj 60 moških in osem žensk, pri čemer je le ena oseba iz prestolnice.

Med napadom umrle štiri osebe

Potrdil je, da so med napadom umrle štiri osebe. Identificiral je 35-letno veteranko ameriških zračnih sil Ashli Babbitt iz Marylanda, ki jo je ustrelil kongresni policist. Gre za pripadnico gibanja teorije zarote QAnon, ki podpira Trumpa. Contee je dodal, da sta umrla še 50- in 55-letni moški ter 34-letna ženska, vendar zaradi nedoločenih zdravstvenih težav in ne zaradi strelnega orožja.

Ameriška policija ima sicer pri iskanju napadalcev na voljo bogato zalogo njihovih fotografij, s katerimi obiskuje hotele, restavracije, postaje, letališča in iščejo napadalce na kongres. "Vse bomo identificirali in našli, vsak bo odgovarjal," je zagotovil Contee.

Trumpovi podporniki, ki med napadom na kongres niso nosili zaščitnih mask, saj med njimi velja prepričanje, da novi koronavirus ne obstaja, so se po vdoru v kongresno palačo množično fotografirali in posnetke objavljali na družbenih medijih. V kongresu so nosili konfederacijske zastave, med drugim pa so celo odstranili ameriško zastavo in izobesili Trumpovo.

Protesti Kapitol Washington zasedba trump Svet V napadu na kongres štirje mrtvi, Trumpa morda čaka najhujša sramota v zgodovini ZDA

Zakaj ni bilo bolje poskrbljeno za varnost?

Kongresno palačo in okoliške pisarniške palače sicer varuje kongresna policija, ki ima 2000 pripadnikov. Nadnje je v sredo prišlo več tisoč razjarjenih Trumpovih podpornikov, med katerimi so bili tudi oboroženi posamezniki. Nekdanji šef policije Washingtona David Ramsey meni, da do vdora ne bi smelo priti.

Glavno vprašanje, ki se sedaj zastavlja je, zakaj ni bilo bolje poskrbljeno za varnost. Opozoril je bilo več kot dovolj, saj so Trumpovi podporniki od volitev naprej kovali akcije proti legitimnemu izidu v podporo predsedniku, kar je bilo objavljeno na družbenih medijih. Tam so bile razprave o načrtovanju pohoda na Washington z orožjem, o vstaji, o uporu, o kaznovanju izdajalcev in podobno, menijo poznavalci.

Večina komentatorjev meni, da je na prvem mestu odpovedala domišljija. Redki so resno razmišljali, da lahko desničarski nezadovoljneži izvedejo tak napad. Povsem je spodletelo kongresni policiji, ki se na podobne grožnje v Washingtonu pripravljajo ponavadi več tednov ali celo mesecev ob sodelovanju agencij zvezne vlade in mesta Washington. Županja Muriel Bowser je že konec decembra poklicala na pomoč nacionalno gardo.

Okrepitve šele po štirih urah, dovoljenje namesto Trumpa izdal Pence

V sredo so namestili le okoli 340 vojakov, vendar za zavarovanje mesta in ne zveznih objektov. Za to so odgovorne druge agencije zvezne vlade. Za kongres kongresna policija, ki bi se morala pripraviti in poklicati na pomoč nacionalno gardo, ministrstvo za domovinsko varnost in druge.

Potem, ko je do vdora že prišlo, so minile štiri ure, preden so prispele okrepitve. Predsednik Trump je osebno zavračal napotitev nacionalne garde in dovoljenje je potem izdal podpredsednik ZDA Mike Pence.

Voditelj televizije MSNBC, nekdanji republikanski kongresnik s Floride Joe Scaraborough meni, da je vzroke mogoče iskati tudi v sistemskem rasizmu. Scarborough je tudi obtožil Trumpa podžiganja vstaje proti ZDA in zahteval njegovo aretacijo skupaj z Giulianijem in Donaldom Trumpom mlajšim.

ZDA ZDA Svet Prizadevanja, da se Trumpa iz politike odstrani za vedno

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
 • Avatar stoychi
  stoychi 03:36 08.januar 2021.

  globoka država je vse lepo splanirala, namenoma je ustvarila premalo zaščitne pogoje, da so preoblečeni antifa trumpovi podporniki lahko vdrli v kongres. Zgodba še ni končala šele začenja se.

 • dare326 20:39 07.januar 2021.

  Zakaj ni bilo več policije. Ker Defund police.

 • Bojans 19:50 07.januar 2021.

  Če bi se to zgodilo v južni ali srednji Ameriki bi to verjetno drugače poimenovali-(neuspeli državni udar)-se motim?

Sorodne novice