Svet
2801 ogledov

Takšne so omejitve v državi, ki bije bitko z Noletom

Avstralija Epa
Doslej so epidemijo v državi upravljali s trdo roko.

Avstralija se spopada z najhujšim valom okužb covida-19 do zdaj, ki je posledica nove, izredno nalezljive različice omikron. Doslej so epidemične vale prestali razmeroma uspešno, zdaj pa se dnevne številke na novo okuženih približujejo 100.000.

Kot je danes dejal premier Scott Morrison, Avstralija ne sme popuščati pri ukrepih zoper širjenje virusa. Ne strinja se s pristopom, da bi pustili virusu prosto pot. Opozoril je tudi na pomen cepljenja. 

Po besedah Dominica Perrotteta, predsednika vlade Novega Južnega Walesa, je tam polovica bolnikov s covidom-19 na oddelku za intenzivno nego necepljenih. V Avstraliji je sicer polno cepljenih 77,5 % prebivalstva.

Omikron je, tako Morrison, spremenil pravila igre, ukvarjajo se z velikim skokom novih primerov, vendar pa se ta ne odraža na stopnji hospitalizacij. V bolnišnicah po vsej državi je namreč 5097 bolnikov s covidom-19, od tega zgolj 78 na respiratorju. 

Bojijo se pomanjkanja delovne sile

Zdaj jih najbolj skrbi pomanjkanje delovne sile, do katerega utegne priti ob nadaljnjem širjenju virusa. Novega zaprtja družbe kljub temu ne bo, povsem mogoče pa je, da bodo dovolili tudi tesnim stikom in asimptomatskim okuženim, da se vrnejo na delo, če so zaposleni v kritični infrastrukturi.

Šol ne bodo zapirali, je poudaril. Nedavno je sicer v državi umrl s covidom-19 okužen otrok, a je to po Morrisonovih besedah izjemno redek primer, saj velika večina otrok omikron preboli v zelo blagi obliki. 

Izredno rigorozni ukrepi, 20 mesecev lockdowna

Avstralija je sicer med pandemijo zelo dolgo ubirala pristop "zero covid", torej je skušala čim bolj zajeziti širjenje virusa, mnogi avstralski vladi očitajo, da tudi za ceno preveč svoboščin. Zaradi hudih restrikcij so po večjih mestih v državi izbruhnili številni protesti.

Novembra lani so po letu in pol epidemije šele odprli meje za državljane, prebivalce s stalnim naslovom in njihove družine ter Novozelandce. Ostali potniki lahko v državo vstopijo le ob pogoju, da so polno cepljeni, razen če spadajo med druge izjeme.

Kako stroga so avstralska pravila, je na svoji koži občutil tudi srbski tenisač Novak Djoković.

Objekti za prestajanje karantene in visoke kazni za kršitelje

Medtem pa so v državi odprli tudi objekte, v katerih morajo potniki preživeti 14-dnevno karanteno. A po spletu so se razširile tudi zgodbe domačinov, ki so pristali v tovrstnih objektih.

Ena od zgodb, ki se je razširila po spletu, je zgodba 26-letne Hayley Hodgson, ki pravi, da se je iz Melbourna preselila v mesto Darwin, da bi pobegnila pred neskončnimi lockdowni.  Kot je pojasnila, se je vse začelo, ko je bil njen prijatelj pozitiven na covid-19. Po tem, ko so jo preiskovalci preko registrske tablice na njenem skuterju identificirali kot tesen stik, so se oglasili na njenem domu. Vprašali so jo, ali je opravila test na covid-19, Hodgsonova pa se je zlagala in rekla, da je. 

Kar je sledilo, jo je šokiralo. Policisti so ji blokirali dovoz do hiše in jo odpeljali v enega izmed objektov za prestajanje karantene - Howard Springs, nekdanji rudnik, ki so ga spremenili v objekt za prestajanje karantene.

V določenih zveznih državah so lahko kazni izjemno rigorozne. Po sprejetju kontroverznega zakona o pandemiji premierja Daniela Andrewa so lahko viktorijanci zaradi kršenja javnih zdravstvenih odredb lahko kaznovani celo z dvema letoma zaporne kazni in denarno kaznijo 45.250 dolarjev.

dezurni@styria-media.si

 

 
Komentarjev 3
  • anja7 17:49 11.januar 2022.

    Avstralija je bila in ostaja najbolj diskriminatorna država na svetu... kaznjenci vladajo in ko tovrstni umi pridejo na oblast, kaj drugega kot diktatura ne more biti.

  • QSprm 11:33 10.januar 2022.

    Ze res da so prakticno izoliran in na otoku, samo internet imajo pa vseen. V tistem okolju je prisla do izraza vsa bizarnost korona terorizma in sprijenost te falange castilcev nekrofilije in sodomizma. Nategujejo lastni narod z bebavimi floskulami o ...prikaži več vsemogocnosti zvarka, ki je klaverno propadel v vseh okoljih, kjer so bili res tolk butasti in so se sli mnozicno cepit. Kot je to Portugalska, Danska in Izrael.

  • mihatirs 11:03 10.januar 2022.

    PRIZADETO DO AMENA....ČUDN DA JIH NISO POSTRELIL DOL