Svet
997 ogledov

Bazen na strehi Notre Dame?

Notre Dame, predlog obnove
Pojavljajo se neverjetne zamisli za prenovo nedavno poškodovane pariške cerkve. Še vedno so tudi ideje zoper prenovo, saj bi lahko streho projicirali.

Francija pripravlja objavo mednarodnega natečaja za obnovo cerkve Notre Dame, ki jo je močno poškodoval nedavni požar sredi Pariza. Medtem so posamezni strokovnjaki že objavili svoje zamisli za obnovo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je pri tem povedal, da je osebno odprt za sodobne pristope k obnovi katedrale, da bi bila ta še bolj fascinantna kot doslej, premier Edouard Philippe pa je izjavil, da bi lahko Notre Dame obnovili na način, ki bi bil prilagojen tehnikam in izzivom našega časa. Očitno so takšne izjave prilile olja na ogenj domišljiji arhitektov po vsem svetu.

Bazen? Vrt? Sadovnjak?

Doslej objavljene ideje gotovo ne bodo pomirile tradicionaliste, ki zagovarjajo obnovo na način, da bi ta povrnila izgled gotske katedrale iz 12. stoletja, kot je bila pred požarom.

Francoski Studio NAB je že kmalu po požaru predlagal veliko streho v obliki steklenjaka, nekateri predlogi, ki so sledili, so vsebovali park ali teraso, celo gozd z ravno streho.

Večkrat po vsem svetu nagrajeni arhitekt Vincent Callebaut je pokazal predlog obnove strehe, ki bi bila steklena, vključevala bi razsvetljeni stekleni zimski vrt, na katerem bi vsako leto pridelali 21 ton sadja in zelenjave, tako da bi na ta način donedavnega lesena katedrala postala eko prijazna gradnja.

Italijanski studio Fuksas je svoj predlog gradil na ideji svetlobe s streho in stolpom iz kristalov; v tem primeru bi v katedralo skozi dan prodiralo sonce, ponoči pa bi streho umetno osvetlili.

Briatnski arhitekt Norman Foster je predlagal piramido v obliki kristala, medtem ko Anthony Sejourne zagovarja idejo, da strehe sploh ne bi še enkrat gradili, pač pa bi jo na stavbo le projicirali.

Studio iz Stockholma Ulf Mejergren Arhitekti je izdelal idejo prenove, ki bi na streho Notre Dame pripeljala bazen v obliki križa. "Katedrala po našem mnenju ni izolirani otok v urbanem tkivu mesta, pripada mestu in ljudem."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Our proposal for a new roof for Notre Dame. Our addition is a complementary spatial experience to the building that will match the awe of the great interior; a space for thinking and self-reflection. The spire is gone, but the twelve statues of the apostles that where put away during the restoration and managed to escape the fire, are once again back at the roof, now as guardians around a large public pool that occupies the whole roof. A cathedral is in our opinion not an isolated island in the urban fabric, it belongs to the city and to the people. The result will be a new meditative public space with unmatched views over Paris. #paris #archisource#architecture_hunter #arkitektur #architecture #archdaily #architecturefactor #art #architecturedaily @designboom #designboom #dezeen #notredame #ulfmejergrenarchitects

A post shared by ulfmejergrenarchitects (@ulfmejergrenarchitects) on

Nekatere od idej prenove Notre Dame postajajo viralne, uporabniki družbenih omrežij so se začeli zabavati na račun nekaterih predlogov prenove.

Med drugim se je oglasil tudi Florian Renucci, francoski strokovnjak za restavriranje, ki izpostavlja, da je potrebno spoštovati duh časa, v katerega sega začetek postavitve katedrale. "Če se bomo prenove lotili tako kot je treba, lahko Notre Dame zdrži novih tisoč let. Pozabite na vrtove in bazene," je apetite tistih, ki zagovarjajo sodoben pristop k prenovi, skušal zatreti spoštovani francoski akademik.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar Lion007
    Lion007 17:43 18.maj 2019.

    Kar naj dajo bazen na steho, da bodo lahko gasili.