Svet
4492 ogledov

S požarom se želijo okoristiti na ta premeten način

Notre-Dame požar Epa
V tragediji nekateri najdejo tudi potencialni zaslužek.

Ko ni minilo še niti 24 ur od velikega požara, ki je uničil katedralo Notre Dame v Parizu, so se na eBayu že pojavili oglasi, preko katerih so ljudje prodajali stvari, povezane bodisi s požarom ali pa s katedralo samo.

Med drugim so umaknili oglas, preko katerega je nekdo prodajal del lesa, ki naj bi bil odnešen z mesta požara. Kot piše Metro, je eBay umaknil tudi oglas "Je Suis Notre Dame", ker krši politiko eBaya, s katero je prepovedano "profitiranje na človeški tragediji ali trpljenju".

Notre-Dame požar Slovenija Janševi vojščaki tragedijo v Parizu izkoristili za hujskanje

Prodajalci, ki vseeno objavljajo takšne oglase, sprva dobijo opozorilo, tistim, ki s početjem nadaljujejo, pa eBay čez čas prepove oglaševanje na svoji platformu.

O požaru danes tudi vlada

Francoska vlada bo današnjo sejo posvetila razpravi o posledicah požara. Francoski predsednik Emmanuel Macron je včeraj v nagovoru državljanom izrazil željo, da bi katedralo obnovili v petih letih. Sodržavljane je pozval k ukrepanju.

Medtem se na pogorišču nadaljuje ogled stanja. Po prvem ogledu so pristojni ocenili, da se splošna konstrukcija stavbe dobro drži, a so odkrili tudi nekaj šibkih točk, predvsem pri severni prečni ladji. Te so že zavarovali. Požar je uničil streho in nekatere druge dele stavbe, med njimi stolpič.

Preiskovalci bodo nadaljevali iskanje vzroka požara, ki še vedno ni znan. Zaenkrat se zdi najverjetnejša domneva, da je bil povezan z obsežnimi obnovitvenimi deli, ki so potekala na cerkvi. Tudi preiskovalci izhajajo iz domneve, da se je zgodila nesreča, saj nimajo nobenih dokazov, da bi šlo za nameren požig.

Prav tako bodo še naprej zbirali sredstva za obnovo pariške katedrale. Mnogi premožni Francozi, podjetja, Združeni narodi, Evropska unija in posamezne države so pomoč napovedali že v torek. Za obnovo so glede na obljube zbrali že več kot 800 milijonov evrov finančnih sredstev, države pa ponujajo predvsem pomoč strokovnjakov.

Ob 18.50, uri, ko je v ponedeljek izbruhnil požar, pa bodo v znak solidarnosti s pariško škofijo danes zazvonili zvonovi vseh katedral v državi, je sporočila francoska škofovska konferenca.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • kapibara1 17:33 18.april 2019.

    Zanaima me, kdo ima tojaše, od makroja, pa vse do vlad EU, da, ko-če bodo našli dokaz o namernem požigu, da to prizna ?

  • McBobo 19:59 17.april 2019.

    Za začetek naj poiščejo tistega muslija, ki je tekel po balkonu katedrale, zadaj se pa vidi ogenj. Musli je imel belo kapo na glavi.

  • marsal 18:11 17.april 2019.

    zdrava logika : če ne bi bilo ljudi na strehi , ne bi zagorelo ! Samo dve možnosti sta : ali požig ali malomarnost ! Kakšen nesrečen slučaj ? Bla , bla !