Svet
147 ogledov

Notre Dame želijo obnoviti v petih letih

Požar Notre Dame
1/15
Epa
"Katedralo bomo obnovili, da bo še lepša. Želim, da bi to storili v petih letih," je dejal francoski predsednik Emmanuel Macron.

"Sinoči smo v Parizu videli, da se lahko mobiliziramo, poenotimo za zmago. V naši zgodovini smo gradili mesta, pristanišča, cerkve (...) vsakič smo jih obnovili," je v televizijskem nagovoru poudaril francoski predsednik Emmanuel Macron. "Ukrepajmo in uspeli bomo," je francoski predsednik pozval sodržavljane.

Napovedal je, da jih bo nagovoril tudi v prihodnjih dneh. Ocenil pa je, da še ni pravi čas, da bi predstavil ukrepe po nacionalni razpravi, ki jo je sprožil v odgovor na proteste rumenih jopičev. Odpovedal je sicer govor, ki bi ga moral imeti v ponedeljek, in za sredo napovedano novinarsko konferenco o tej temi.

Požar Notre Dame | Avtor: Epa Epa

Že v ponedeljek je mednarodno skupnost pozval k pomoči pri obnovi gotske katedrale. Na njegov poziv so se danes že odzvali mnogi premožni Francozi, podjetja, Združeni narodi, Evropska unija in posamezne države. Za obnovo so tako glede na obljube zbrali že več kot 800 milijonov evrov finančnih sredstev, države pa ponujajo predvsem pomoč strokovnjakov.

Ker še vedno poteka ogled pogorišča, obseg škode na kulturnem spomeniku svetovnega pomena še ni znan. Neznanka ostaja tudi vzrok požara, a zaenkrat se zdi najverjetnejša domneva, da je bil požar povezan z obsežnimi obnovitvenimi deli, ki so potekala na območju izbruha. Tudi preiskovalci izhajajo iz domneve, da se je zgodila nesreča.

Požar Notre Dame Po požaru Svet Po požaru v Parizu išče moškega, ki je bil pred katedralo

Požar je izbruhnil v ponedeljek okoli 19. ure, nekaj ur kasneje pa so gasilci ocenili, da je konstrukcija zgradbe, vključno z zvonikoma, rešena. Še zadnja žarišča so pogasili danes dopoldne. Pri gašenju je sodelovalo 400 gasilcev.

Notre-Dame požar Notre Dame Svet Gasilci objavili dramatičen posnetek

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice