Svet
10 ogledov

Bin Laden "mrtev v 90 sekundah"

Nekdanji poveljnik ameriške posebne enote Tjulnji trdi, da je uradna verzija o poteku napada na Osamo bin Ladna napačna.

Chuck Pfarrer, nekdanji poveljnik ekipe Tjulnjev, ki je izvedla napad na Osamo bin Ladna, trdi, da je bil bin Laden ustreljen takoj in ne po 45-minutnem spopadu. Pfarrer trdi, da se je pogovarjal z več udeležnci napada, ki so mu to potrdili.

Napačne naj bi bile tudi informacije o tem, kako je strmoglavil eden od helikopterjev, udeleženih v napadu, poroča The Telegraph. "Tjulnji so vstopili v stavbo, potem ko jih je glavni helikopter odložil na strehi in ne na tleh," je dejal Pfarrer. "Nekaj minut po bin Ladnovi smrti je glavni helikopter, ki je šel proti pristajališču, izgubil višino in z zadnjim delom trčil v obzidje vzhodno od glavne stavbe," navaja Pfarrer, ki celotno zgodbo razkriva v knjigi. Kot pojasnjuje, bi v primeru pristanka na tleh bin Laden imel dovolj časa, da se oboroži in ustrezno brani.

"Bin Laden je bil mrtev v 90 sekundah po začetku napada in ne po dolgotrajnem spopadu," je dejal Pfarrer. Pfarrerjeva verzija dogodkov spominja na prvo izjavo ameriških oblasti po napadu, ki pa so jo kasneje umaknili.

Namestnik "odgovoren" za razkritje

Nekdanji poveljnik meni, da je za odkritje bin Ladnovega skrivališča odgovoren njegov dolgoletni namestnik Ayman Zawahiri. Zawahiri je k bin Ladnu pošiljal vedno istega kurirja, za katerega je po Pfarrerjevem mnenju moral vedeti, da so ga že razkrinkali.

Kurirju Abu Ahmadu naj bi več mesecev pred napadom sledili ameriški obveščevalci. Poleg tega naj bi se njegovo ime večkrat pojavilo med zasliševanjem osumljencev.

Komentarjev 1
  • 1111 16:03 04.november 2011.

    ...ameriško napihovanje...v besedah jih je polna kapa v dejanjih, pa so bolj švoh...blablablabla...