Svet
29 ogledov

Blagovne znamke zavajajo

Britanski protikadilski lobij se zavzema za cigarete v enotni in enobarvni embal Žurnal24 main
Barvne oznake in drugi napisi na zavojčkih cigaret, ki namigujejo, da je tobačni izdelek manj škodljiv od drugih so zavajujoče, je pokazala raziskava Univerze v Nottinghamu.

Cigarete označene v svetlejših barvah ter obarvane srebrno ali zlato so manj škodljive, vsebujejo manj katrana in zato bi se jim bilo lažje odreči, je bila prepričana večina od 1300 testirancev. "Kar se je izkazalo kot napačna ocena. Resnica je, da so vse cigarete enako nevarne, glede na to, kakšne barve je zavojček ali kaj piše na njih," pravi profesor David Hammond z Univerze Waterloo v Ontariu v Kanadi.

Raziskovalci so 800 odraslim kadilcem in 500 najstnikom iz Velike Britanije pokazali dve škatlici cigaret različnih barv in zahtevali, da ju primerjajo. Katera jim je bolj všeč, glede na okus, vsebnost katrana, kolikšno nevarnost za zdravje po njihovem mnenju predstavljajo, katerim bi se lažje odrekli in kateri zavojček bi lahko bil bolj privlačen za nekoga, ki bi kadil prvič.

Zlata manj škodljiva od rdeče?
Več kot polovica odraslih in najstnikov je bila prepričanih, da so od osmih blagovnih znamk, ki so jih jim pokazali, tiste z oznako "smooth" manj škodljive od običajnih sort. 53 % odraslih je menilo, da cigareti Marlboro v zlati ali srebrni embalaži predstavljajo manjše tveganje za zdravje. 31% pa jih je trdilo, da bi se kajenju lažje odrekli, če bi kadili te cigarete in ne cigarete Marlboro z rdečim logotipom.

Od leta 2002 je v EU prepovedana uporaba logotipa, teksta ali katerega koli druge oznake, ki bi nakazovala, da je nek tobačni izdelek manj škodljiv od drugega. Tako so prepovedani napisi: "nizka vsebnost katrana", "lahki" in "blagi". „Tobačni lobi se poslužuje različnih prodajnih taktik in strategij, ki potrošniku dajejo lažna zagotovila, ki pa preprosto ne obstajajo," še zatrjuje David Hammond.

Kot poroča BBC, so zato v Veliki Britaniji vse glasneješe zahteve po enotni in enobarvni embalaži za vse cigartete. Tobačna industrija predlogu britanskih protikadilskih organizacij
nasprotuje. Christopher Ogden, izvršni direktor Združenja proizvajalcev tobačnih izdeklov, je prepričan, da bi bilo to v nasprotju z določili o obveznem informiranju potrošnikov o izdelku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.