Svet
13635 ogledov

Bo to naša nova realnost? Ta država najbolj uspešna v boju zoper koronavirus.

Koronavirus Profimedia
Med drugim bi se od njih lahko naučili, kako se obnašati, ko pandemija mine.

Tajvan je le 130 kilometrov oddaljen od kitajske obale. Nekaj sto tisoč jih živi na Kitajskem, lani pa je preko dva milijona Kitajcev obiskalo to državo. Veze med državama so tesne, kljub temu pa je doslej zabeleženih le 500 okužb s koronavirusom, umrlo jih je šest. Prebivalcev je 23 milijonov.

Statistično gledano na svetu ni države, ki bi se bolje soočala s pandemijo, poroča Deutsche Welle.

Izkušnje

Skrivnost Tajvana je najvernetjene v hitri reakciji, so si enotni strokovnjaki. Že decembra lani, ko so se pojavile prve informacije glede skrivnostne nove bolezni v Wuhanu, so oblasti na Tajvanu prižgale alarme.

Somin na pandemijo Sarsa, na stotine okuženih in 73 mrtvih so v tej državi še sveži. Še ko so se kitajske oblasti glede virusa izmotavale, je Tajvan Svetovno zdravstveno organizacijo posvaril glede nevarnosti prenosa novega koronavirusa s človeka na človeka. Na to elektronsko sporočilo ni nihče odgovoril.

Istega dne, ko so poslali sporočilo, so na letališčih začeli meriti temperaturo potnikom iz Wuhana. Tri tedne zatem nikomur iz Wuhana niso dovolili vstop v državo. Takoj so začeli proizvajati več zaščitnih mask. V začetku februarja so zaprli meje; sprva le za potnike iz Kitajske, nato še za ostale.

Denar, evro Popravki interventnega zakona Slovenija Na tisoče novih upravičencev do pomoči. Kdo so?

Nova realnost

Na Tajvanu se kljub temu, da imajo obolelosti pod kontrolo, držijo pravil. Tako bi lahko, komentirajo strokovnjaki, izgledala "nova realnost" tudi drugje po svetu po omilitvi ukrepov, dokler ne pride do cepiva.

Taksisti lahko zavrnejo potnike, če ne nosijo zaščite. Ljudje povsod spoštujejo 1,5 metra razdalje, restavracije in bari poskrbijo za dovolj razmaka med mizami. V zaprtih prostorih je dovoljeno zbiranje do sto ljudi, v odprtih do petsto. V šolah in ostalih javnih prostorih kot so banke, pošte, trgovine, se meri temperatura ljudem in dezinficira roke. Tudi na letališčih ljudem merijo temperaturo.

Prišleki v državo morajo v karanteno, oblasti spremljajo njihov GPS signal in preverjajo, če se karantene tudi v resnici držijo. S posebnimi taksiji jih pripeljejo do mesta karantene, nato pa ta vozila popolnoma dezinficirajo. Policija dvakrat dnevno preverja, če so poleg svojih mobilnih telefonov. Kazni za nespoštovanje so drastične, do 30 tisoč evrov. Tako bi lahko izgledala tudi nova reanost v Evropi.

Piran, oktober, kopanje v morju Koronavirus v SLO Zdravje Petrovec: "Kdor bo skočil v morje, se naj zaveda, da plava med virusi..."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3