Slovenija
8186 ogledov

Notranji ministri glede sproščanja ukrepov na mejah. Kdaj na Hrvaško, Italijo, ...

koronavirus COVID-19 Slovenija meja z Italijo Epa
Videokonferenca notranjih ministrov Evropske unije.

Vprašanje usklajenega sproščanja ukrepov na mejah, ki so jih države uvedle za zajezitev novega koronavirusa, je bilo ena osrednjih tem na današnjem videokonferenčnem zasedanju notranjih ministrov EU, ki se ga je udeležil tudi slovenski minister Aleš Hojs, ki je poudaril, da bo slovenska vlada pri tem zagotovo sledila priporočilom epidemiološke stroke.

"Nihče ni veliko obljubljal o odpiranju meja za turiste," je razpravo povzel Hojs v telefonskem pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju. Češka je na primer po njegovih besedah jasno povedala, da vse morebitne izjeme ne bodo veljale za turiste, ampak za tiste, ki so že v državi ali pa morajo nujno vstopiti v državo, na primer študente.

Slovenija bo vezana na odločitev hrvaške vlade

Hojs je ob tem izrazil pričakovanja glede razvoja na mejah Slovenije in njenih sosed. V povezavi s Hrvaško je spomnil, da bistvenega pritoka hrvaških turistov v Slovenijo poleti ni, je pa ogromno interesa za potovanje slovenskih državljanov na Hrvaško. Okoli 110.000 Slovencev ima namreč tam v lasti nepremičnine.

Slovenija bo po ministrovih besedah vezana na odločitve hrvaške vlade. A glede na dobre rezultate v povezavi s potekom koronavirusne bolezni na Hrvaškem je Hojs prepričan, da je po optimističnem scenariju sproščanje mogoče že v drugi polovici maja, pri čemer pričakuje najprej sproščanje ukrepov za lastnike zemljišč in vikendov.

Piran, oktober, kopanje v morju Koronavirus v SLO Zdravje Petrovec: "Kdor bo skočil v morje, se naj zaveda, da plava med virusi..."

Testiranja za Italijane?

V primeru italijanskih turistov bo po Hojsovih navedbah potrebno preverjanje zdravstvenega stanja tistih, ki bodo v državo vstopali. Med možnostmi navaja potrdila ali testiranje na kraju samem. Ne glede na turistične in gospodarske težave izpostavlja previdnost ter poudarja, da bo Slovenija v odnosu do Italije, kjer je bila epidemija najbolj intenzivna, zelo restriktivna in konservativna.

O rokih minister ni želel govoriti. Poudaril je, da bodo na seji vlade ta teden premleli stališča epidemiologov, in ocenil, da se lahko nadejamo, da bodo prva večja sproščanja mogoča po prvomajskih praznikih.

Avstrijci podaljšali nadzor

Minister je komentiral tudi odločitev Avstrije, da še za pol leta podaljša nadzor na meji s Slovenijo. Izpostavil je prepričanje, da Avstrija tega ne počne zaradi nezaupanja do Slovenije, temveč gre bolj za demonstracijo samostojnosti. Avstrijski ukrep po Hojsovih besedah ne vpliva močno na slovenske državljane, saj lahko tako dnevni migranti kot drugi mirno prehajajo mejo. "Tukaj ne vidim ne vem kakšnih težav," je dejal.

Na vprašanje, kdaj bo mogoče spet odpreti brniško letališče, je Hojs odgovoril, da tega odgovora ne more dati in da je odprtje letališča v pristojnosti ministrstva za infrastrukturo. Resnega razloga za to, da bi letališki promet lahko bil sproščen kmalu po prvomajskih praznikih, sicer ne vidi, saj da je najprej treba določiti natančne protokole za vstopanje v državo in iz nje.

semafor zelena luč Slovenija Vlada dala zeleno luč, a omejitve lahko predstavljajo težavo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • 893013820ee00f6d7f0f6e7ff02849229c05d5dd 18:38 29.april 2020.

    Dokler ne bo spremembe volilnega sistema, kjer kriminalci nimajo pravice volit, biti izvoljeni ter jim je po prestani kazni za vse večne čase prepovedano delovanja v politiki, se bo to dogajalo tudi v bodoče. Delovanje v politiki je potrebno prepovedati ...prikaži več tudi nesposobnim politikom kruhoborcem, politikom, ki izstopijo iz stranke, se presedejo med neodvisne in politikom, ki v posmeh volilcem zaradi škodljivih odločitev z nasmehom sprejemajo politično odgovornost …

  • titty 19:57 28.april 2020.

    Obala je polna italijanov, policisti na meji jih mirno spustijo v Slovenijo.

  • jate 17:27 28.april 2020.

    prav malo nas briga kdaj bodo lahko sli v svoje pocitniske hiske,, kaj to pomeni nekdo recimo dam primer iz MB bo lahko sel na hrvasko ,,pocivat , se imet lepo itd itd ni vazno kaj¸¸nekdo pa ne sme it ...prikaži veče it 7 km od kp do izole .zanimivo nekateri cez celo SLO in se cez v hrvasko nekateri pa niti v svoji regiji ne.

Sorodne novice