Svet
7 ogledov

Boječe pogledujejo proti vulkanu

Po izbruhu vulkana Eyjafjallajökull je bil vpeljan sistem, ki omogoča identifika Žurnal24 main
Znanstveniki boječe pogledujejo proti vulkanu Katla na Islandiji, ki vedno glasneje napoveduje, da se bo prebudil.

Strokovnjaki so zaskrbljeni, saj gre za večji vulkan, kot je bližnji Eyjafjallajökull, ki je lani ustavil letalski promet. Vulkan Katla je zadnjič izbruhnil leta 1918, ko je bruhal lavo in pepel več kot mesec dni.

Seizmologi v bližini Katle beležijo večje število potresov, ki napovedujejo, da je izbruh prej kot ne neizbežen. Páll Einarsson z islandske univerze pravi, da je na podlagi vseh podatkov moč sklepati, da se vulkan prebuja, poroča The Guardian.

Priprave na evakuacijo

Seizmologi in geologi omenjene univerze sledijo seizmičnim aktivnostim in sodelujejo z ekipami civilne zaščite. Slednji so že oblikovali evakuacijski načrt za okoliške vasi. Bojijo se, da bodo ob izbruhu prebivalci imeli manj kot uro za evakuacijo.

Podatki iz preteklosti kažejo, da je do večjega izbruha omenjenega vulkana prišlo dvakrat na sto let. Nazadnje je Katla bruhala pred 93 leti. Dlje časa kot se nabira pritisk znotraj vulkana, bolj katastrofalne so lahko posledice, pa ob tem opozarjajo strokovnjaki.

Lahko ogrozi letalski promet

Izbruh bi lahko povzročil težave tudi letalskim prevoznikom, ki so lani izkusili nemoč ob izbruhu vulkana Eyjafjallajökull. Ker je datum izbruha nemogoče napovedati, se nanj ne morejo pripraviti. Zaprtje zračnega prostora pa je v pristojnosti posameznih držav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.