Svet
29867 ogledov

Bomo zdaj priznali, da so imeli Avstrijci prav?

Grčija migranti Epa
V prvih desetih mesecih letošnjega leta je bilo zabeleženih 275.500 nedovoljenih vstopov na zunanji meji EU, kar predstavlja 73-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem lani. Zahodni Balkan ostaja najbolj aktivna migrantska pot v EU.

Države članice EU so oktobra poročale o približno 36.500 nezakonitih prehodih meje, kar je 47 odstotkov več kot v istem mesecu lani. Pri Frontexu so ob tem opozorili, da bi zaradi velikega števila prihodov lahko prišlo do zamud pri poročanju in končne številke bi lahko bile še višje.

Zahodni Balkan ostaja najbolj aktivna migrantska pot proti Evropski uniji s 128.438 nezakonitimi vstopi v prvih desetih mesecih. Od teh jih je bilo samo oktobra zabeleženih 22.318, kar je skoraj trikrat več kot pred letom dni. Glede na podatke, ki jih je na spletni strani danes objavil Frontex, so med migranti večinoma državljani Burundija, Afganistana in Iraka.

Tudi na osrednji sredozemski poti se je med januarjem in oktobrom letos število nezakonitih prehodov meje povečalo za 48 odstotkov na 79.140. Zaradi tega je po podatkih Frontexa to druga najbolj aktivna migrantska pot proti EU, kjer prednjačijo državljani Egipta, Tunizije in Bangladeša.

V različnih operativnih dejavnostih na zunanji meji EU skupno sodeluje več kot 2300 mejnih policistov in osebja Frontexa, so še navedli.

Avstrija nadaljuje z nadzorom na mejah

Prejšnji teden se je avstrijska vlada odločila podaljšati nadzor na mejah s sosednjimi državami. Tako bo še vedno dosledno izvajala nadzore na meji z Madžarsko, Slovenijo in Slovaško. Nadzor naj bi se izvajal do 11. maja 2023. Razlog za podaljšanje nadzora vidijo v povečanju migracijskih tokov, povečanju sekundarnih migracij zaradi trenutnih razmer ter v aktivnostih organiziranih skupin tihotapcev.

Zaradi hrvaškega vstopa v schengensko obomočje, se mnogi sprašujejo, ali bo Slovenija sledila avstrijskemu vzoru in še naprej izvajala redne kontrole. Kot smo že pisali, naj bi se Slovenija že dlje časa pripravljala na možen vstop Hrvaške v schengensko območje, zato so že sprejeli nekaj odločitev.

Rusija vojaška vaja eksodus Svet "Prihaja največji val Rusov do sedaj" mejni prehod kontrola policija Obrežje Svet Kmalu nič več nadzora na mejah meja Svet Hrvaška na tej poti nima več ovir
Komentarjev 6
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 14:40 15.november 2022.

    Kot vedno povem, sem zaprisežena levičarka ampak kar se migrantov tiče in odstranitve ograje, se absolutno ne strinjam s trenutno oblastjo, niti s smernicami EU. Prvo moramo zaščititi sebe. Evropa je obljubljena dežela za marsikoga, za nas Evropejce pa pa ...prikaži več žal spreminja v precej nevarno območje, med drugim tudi zaradi migrantske politike.

  • lojs 17:21 14.november 2022.

    sem pa bral v nekih komentarjih, kako so se nekateri razburjali zaradi vstopa hrvaške v šengensko območje ... nekateri komentatorji so šli do te skrajnosti, da so navajali, da bi nekatere ljudi celo na kol nasadili ... ne vem, zelo ...prikaži več hude emocije, bomo videli kako bo ministrica komentirala tako ekstremne čustvene napade ... premier golob sicer pravi, da sovražnega govora ni več, tako da smo lahko umirjeni

  • lojs 17:17 14.november 2022.

    a da bi avstrijcem priznali, kaj pa? ... hm, ne vem jaz sem še vedno v zanosu kongresa svobode, tako da sploh ne vem zakaj gre, po kongresu smo vsi veselo plesali in se zabavali in bilo je prijetno vzdušje ...prikaži več ... a je mogoče kaj narobe?